ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Επιστημονική εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Επιστημονική εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ειδικός φωτισμός και προβολή της κόκκινης κορδέλας στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ και ενημερωτικές δράσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 28/11 έως 02/12/2016.

Επιστημονική εκδήλωση για τον ιό HIV (ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) και το σύνδρομο AIDS διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τη Δευτέρα 28/11/2016.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λοίμωξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τα στάδια φροντίδας των HIV oροθετικών ατόμων, καθώς και γενικότερα θέματα πρόληψης και θεραπείας.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Δημόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό HIV.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εκφράζεται αγωνία για την οικονομική κάλυψη του κόστους των εξετάσεων παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών (ιικό φορτίο και γονοτυπική αντοχή). Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργαστηρίων που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων, τόσο για τη διάγνωση, όσο και την παρακολούθηση των ατόμων αυτών.

Επίσης, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στην ειδική φωταγώγηση του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ προβαίνει σε μια συμβολική πράξη εξ αφορμής του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS: Φωτίζει το ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 28 Νοεμβρίου και έως την 1 Δεκεμβρίου, ΚΕΕΛΠΝΟ φωτίζει ένα εμβληματικό κτήριο, ένα κτήριο που δεσπόζει στην καθημερινότητα όσων κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, τις ίδιες ημέρες, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαφωτίζει. Διαφωτίζει τους διερχόμενους για την απειλή της HIV/AIDS λοίμωξης που είναι υπαρκτή και μας αφορά ακόμη όλους. Μπροστά από το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι της Αθήνας, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ενημερώνει τους διερχόμενους ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης με γρήγορα διαγνωστικά τεστ, για όσους το επιθυμούν».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για θέματα Υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών Υγείας για την πληρέστερη υγειονομικά αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Σ. Τσιόδρας, με θέμα «Επιδημιολογικά δεδομένα ΗΙV στην Ελλάδα», η Καθηγήτρια Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Π. Τουλούμη, με θέμα «Στάδια φροντίδας (Cascade of care) των HIV οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα», ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Δ. Παρασκευής, με θέμα «Μοριακή επιδημιολογία της HIV-λοίμωξης στην Ελλάδα» και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Ε. Σαμπατάκου, με θέμα «Η HIV λοίμωξη το 2016».

Σημειώνεται ότι το κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ θα φωταγωγηθεί από το απόγευμα (6μ.μ.) της 28ης/11 και μέχρι τις 02/12 με ειδικό φωτισμό και προβολή της κόκκινης κορδέλας, του συμβόλου αλληλεγγύης με τους φορείς του ιού HIV και αυτούς που νοσούν από AIDS.

Ρoή Ειδήσεων