ΥΓΕΙΑ

«Ερρίκος Ντυνάν», Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ στο «μενού» της Εξεταστικής για την Υγεία

«Ερρίκος Ντυνάν», Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ στο «μενού» της Εξεταστικής για την Υγεία

Σημαντικότερη τομή η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο τομέας του φαρμάκου το επόμενο μεγάλο βήμα της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

Η κυβέρνηση «σήκωσε» το γάντι που είχε πετάξει η αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τον τομέα της Υγείας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, και απαντά με Εξεταστική Επιτροπή για μία σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων του «Ερρίκος Ντυνάν» και της Novartis. Όπως σημείωσε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος –κυρίως- στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, «εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές...». Πρόσθεσε δε ότι «κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους». Νωρίτερα είχε αναφερθεί και στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά την υπουργική θητεία του Γιάννου Παπαντωνίου.

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της δευτερολογίας του, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Τη σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το επόμενο διάστημα.

Ως προς το κυρίως θέμα της ερώτησης του κ. Λεβέντη, η οποία αφορούσε στα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα, οι οποίες θα διαπιστώνονται στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, «δεν ισχυρίζονται ότι θα γίνουν παράδεισος τα νοσοκομεία» επανέλαβε σε διαφορετικά σημεία της ομιλίας του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέσα στη διετία έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 2.200 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό. Η ανάληψη, ωστόσο, των καθηκόντων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, για ένα μέρος των νεοπροσληφθέντων. Στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η προκήρυξη άλλων 12.000 θέσεων το «προσεχές διάστημα», όπως είπε ο κ. Τσίπρας χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε, εκ των οποίων περίπου 8.000 θα αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στα εξής:

- Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: το 2015 λειτουργούσαν 437 κλίνες, σήμερα είναι ανοιχτές 568, με στόχο τις 670 μέχρι τον Ιούνιο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανοιχτών κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα ήταν 514 την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

- ΕΚΑΒ: έχουν παραδοθεί 90 ασθενοφόρα στις περιφέρειες της χώρας και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για άλλα 120. Το τελευταίο εξάμηνο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενισχύθηκαν με 50 διασώστες λόγω της επιβάρυνσης από το προσφυγικό. Τόνισε, επίσης, τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο.

- Η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου και η δημιουργία γραφείων ασθενών στα νοσοκομεία.

Το επόμενο μεγάλο βήμα της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία θα έχει να κάνει με τον τομέα του φαρμάκου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στόχος θα είναι η πρόσβαση όλων στο φάρμακο χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναγκαίο εξορθολογισμό στη φαρμακευτική δαπάνη και για ένα διαφανές σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία.

Σχετικές ειδήσεις