ΥΓΕΙΑ

Ίδρυση Κέντρου Τουρισμού Υγείας για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού

Ίδρυση Κέντρου Τουρισμού Υγείας για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα έχει σκοπό να καλύψει το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας.

Η ίδρυση του Κέντρου ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του ειδικού θεματικού συνεδρίου «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη, στις 26 και 27 Μαΐου. Το συνέδριο συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, ανακοινώνοντας την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη, μέσω του οποίου θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών στόχων στον τομέα αυτό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη χαρτογράφησης του ανταγωνισμού αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.

Φορέας υλοποίησης του οδικού χάρτη θα αποτελέσει το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρουσιάζοντας τους σκοπούς του Κέντρου ανάφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές πολιτικές προβολής και μάρκετινγκ, ενώ πρόκειται να συμβάλλει στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς του Τουρισμού Υγείας.

«Θέλουμε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας να είναι πρεσβευτής της χώρας μας στον τομέα αυτό, να αποτελέσει μοχλός ενθάρρυνσης, υποστήριξης και συμμετοχής σε διεθνείς πρωτοβουλίες και σχήματα, αλλά και ανάπτυξης διεθνών συμμαχιών μεταξύ προορισμών και παρόχων» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα, στους σκοπούς της δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Η συνδρομή στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ελκυστικού προορισμού τουρισμού υγείας.

- Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης περιφερειακών και τοπικών προορισμών τουρισμού υγείας, με τη μορφή clusters – συστάδων.

- Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να απευθύνονται σε ευρύτερη αγορά, μέσα από την αξιοποίηση του Τουρισμού Υγείας και των υπο-κλάδων αυτού.

- Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των παρόχων Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας και των υποκλάδων αυτού.

- Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και προϊόντων.

- Η υιοθέτηση και εφαρμογή Ανωνυμοποιημένου Ηλεκτρονικού Αρχείου Ασθενών ημεδαπής και αλλοδαπής (δηλαδή μονίμων κατοίκων εξωτερικού), με σκοπό τη μελέτη και τη χάραξη πολιτικών επίτευξης στόχων μέσα από πραγματικά δεδομένα.

- Η παρουσίαση επίσημων στοιχείων σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και συνέδρια.

- Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της εφαρμογής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού Υγείας.

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυναν, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλος, ο Σπύρος Γαλιατσάτος Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης Π. Δραγκουλάγκωνας, ο Εμμανουήλ Κόνσολας Τομεάρχης ΝΔ Τουρισμού, η Aφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτής Νομού Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, η Χριστίνα Σταρακά Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Τζιάλλας Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Έπαρχος Ιθάκης Σ. Τσιντήλας και ο Γ.Γ Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας C. Grasu.