ΥΓΕΙΑ

Παπαδημητρίου: Ελκυστικό πεδίο επενδύσεων ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός

Παπαδημητρίου: Ελκυστικό πεδίο επενδύσεων ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός

Σύσταση ΣΔΙΤ προτείνει ο υπουργός Οικονομίας για τις επενδύσεις σε εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ξένο και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να προσελκύσει ο τομέας της υγείας και δη ο ιατρικός τουρισμός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» για τον κλάδο της Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το κλίμα, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών και ιατρικών υποδομών σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων τιμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία». Το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος, είπε ο υπουργός, μπορεί να υπερβεί το μισό δισεκατομμύριο διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.α).

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών. Η Ελλάδα αποτελεί μαζικό εισαγωγέα και μάλιστα σε εξειδικευμένο και ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεδομένης, όμως, της έλλειψης κεφαλαίων και χρηματοδότησης, η διευκόλυνση παρόμοιων επενδύσεων θα πρέπει να λάβει τη μορφή κυρίως ΣΔΙΤ».

Αναφερόμενος, τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας σημείωσε ότι «καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάζονται, αφενός λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου του αυξανόμενου κόστους θεραπείας που τροφοδοτεί η παράμετρος της πολυσχιδούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα, η σημασία της αποτελεσματικότερης χρήσης των περιορισμένων διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων καθίσταται πρωταρχικό ζήτημα, τόσο στο επίπεδο των βασικών πολιτικών επιλογών όσο και στο επίπεδο της επίτευξης μέγιστης διαχειριστικής ικανότητας».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις