ΥΓΕΙΑ

Δέσμευση ΕΟΠΥΥ για μη παραγραφή των παλαιών ληξιπρόθεσμων προς τους γιατρούς

Δέσμευση ΕΟΠΥΥ για μη παραγραφή των παλαιών ληξιπρόθεσμων προς τους γιατρούς

Αποπληρωμή των τριών πρώτων μηνών του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένει ο Σωτήρης Μπερσίμης.

Για νέα παράταση, μέσα από νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων καθώς και άλλα που αφορούν στην περίθαλψη και τους παρόχους υγείας, όπως clawback από πληρωμές υπηρεσιών κ.λπ., τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι το 2012. Ωστόσο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση μέχρι 30/06/2017, καθώς πολλά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κ.λπ.), δεν έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση, προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα πληρωμών μέχρι 30 Ιουνίου 2017, με επακόλουθο την παραγραφή.

Ο κ. Βλασταράκος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ή πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να μη χαθεί ο κόπος και ο ιδρώτας των παρόχων υγείας τόσων ετών. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι υπάρχει κυβερνητική υπόσχεση για νέα παράταση, μέσα από νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλαιές αυτές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε να ανακοινωθεί άμεσα προς κάθε πάροχο, το clawback του τρέχοντος αλλά και των προηγούμενων ετών, τόσο για φορολογικούς λόγους όσο και προς γνώση των υποχρεώσεών τους.

Μετά το τέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμη με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Βλασταράκο, παρουσία και των προέδρων των Ομοσπονδιών της ΠΟΣΚΕ (Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών) κ. Φ. Πατσουράκου και της ΠΟΣΙΠΥ (Εργαστηριακών Ιατρών) κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, προκειμένου να ενημερωθούν εκτενώς για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για τις αποπληρωμές των παρόχων υγείας.

Κατά τη σύσκεψη, ο Μιχάλης Βλασταράκος και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών εξέφρασαν την έντονη δυσφορία του κλάδου, τόσο για την καθυστέρηση αποπληρωμών όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών, παλαιών και νέων και ζήτησαν την επιτάχυνση των πληρωμών για να αποκλιμακωθεί η απόγνωση και η αγωνία στην οποία βρίσκονται πάρα πολλοί πάροχοι υγείας, από την καθυστέρηση αυτή.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης τόνισε ότι προσπαθεί σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν οι αποπληρωμές των παλαιών οφειλών και επανέλαβε την υπόσχεση την οποία έχει λάβει για νέα νομοθετική ρύθμιση παράτασης αποπληρωμής των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσον αφορά στις οφειλές του τρέχοντος έτους, παρά την καθυστέρηση, ελπίζει σε αποπληρωμή των τριών πρώτων μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του clawback τρέχοντος και παλαιών ετών είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

Σχετικές ειδήσεις