Ξανθός: Εξετάσεις και φάρμακα για 528.000 ανασφάλιστους στο πρώτο 5μηνο του 2017

Newsroom Newsroom

Ξανθός: Εξετάσεις και φάρμακα για 528.000 ανασφάλιστους στο πρώτο 5μηνο του 2017

Στην «τιτάνια» προσπάθεια που έχει κάνει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, για την αντιστροφή της εικόνας κατάρρευσης, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας στις κατηγορίες για ασυνέπεια λόγων και έργων, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε «τρία σημαντικά πράγματα» στο χώρο της υγείας, για τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευθεί.

«Το πρώτο ήταν ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα του αποκλεισμού των εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας και θα αντιμετωπίσει δραστικά αυτό το τεράστιο της υγειονομικής φτώχειας που είχε δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, συνταγογραφήθηκαν εξετάσεις και φάρμακα για 528.000 ανασφάλιστους πολίτες, εκ των οποίων το 1/3 έλαβε φαρμακευτική αγωγή με μηδενική συμμετοχή.

Η δεύτερη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν ότι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Καταβλήθηκε ένα τεράστιο, ένα τιτάνιο έργο καταρχήν όπως είπα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τους ανθρώπους που συνεχίζουν παρά τις μειώσεις στους μισθούς, παρά τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, παρά τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα συνεχίζουν με ευσυνειδησία και με κοινωνική υπευθυνότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στον κόσμο. Αυτή λοιπόν η αντιστροφή της τάσης αποδιοργάνωσης, εγκατάλειψης και διάλυσης του συστήματος υγείας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, το ότι καταφέραμε να το στήσουμε ξανά όρθιο στα πόδια του και να αρχίσει σιγά-σιγά να βελτιώνει τις υπηρεσίες του προς τον κόσμο είναι επίσης μια τεράστια επένδυση και στην υγεία της κοινωνίας, στην αναβάθμιση των υγειονομικών στάνταρ της χώρας, είναι μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή αυτής της χώρας και είναι και μια επένδυση στην αξιοπιστία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και φυσικά της δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Η τρίτη πολιτική δέσμευση ήταν η «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας.

«Θα προωθήσουμε παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών, διαχρονικών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης, προκλητής ζήτησης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και εκμετάλλευσης του αρρώστου η οποία υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημα υγείας και φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει αλλά το πολιτικό σήμα με νομίζω κορυφαία διαδικασία την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα διαφάνειας, σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών, διαφάνειας στην προτεραιοποίηση των χειρουργικών περιστατικών με τη λίστα χειρουργείου, ενίσχυση στο γραφείο δικαιωμάτων των ασθενών, διερεύνηση σκανδάλων, αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της συναλλαγής του συστήματος υγείας με πολύ γνωστά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved