ΥΓΕΙΑ

Το κυβερνητικό έργο στην Υγεία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας – Πλήρης στήριξη σε Πολάκη

Το κυβερνητικό έργο στην Υγεία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας – Πλήρης στήριξη σε Πολάκη

Το υπουργείο Υγείας πήρε σειρά το πρωί της Παρασκευής (30/06/2017), στις επισκέψεις του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην οδό Αριστοτέλους λίγο μετά τις 10:00. Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες η ΠΟΕΔΗΝ, από το μπαλκόνι των γραφείων της, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Υγείας. Σχολιάζοντας το γεγονός, κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποιους «βολεμένους συνδικαλιστές, που δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις πλέον, παρά μόνο σε μπαλκόνια πολυκατοικιών».

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε εντύπωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη στήριξη στον Παύλο Πολάκη και στην κριτική που δέχτηκε από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ χαρακτηρίζοντάς τον αστοιχείωτο, λέγοντας «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, εμείς οι αστοιχείωτοι, καταφέρνουμε και ξεπερνάμε τέτοια (θεσμικά) εμπόδια και θα τα καταφέρουμε». Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στην αντικατάσταση των ιδιωτικών εργολαβιών σίτισης και φύλαξης στα νοσοκομεία με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων απευθείας με τους εργαζόμενους.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού, προηγήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο.

Ως προς το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης, που ήταν ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία για το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέδειξε τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως τομή στρατηγικού χαρακτήρα, αντίστοιχης της δημιουργίας του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980, τηρουμένων των αναλογιών.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017, να λειτουργούν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 αστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν επιλεγεί με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε μονάδες υγείας και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

Για τη στελέχωση των μονάδων αυτών, προκηρύσσονται άμεσα 3.000 θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 1.300 γιατρών.

Ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα συμπληρώνουν την κάλυψη του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, στόχος είναι να αυξηθούν από 5.500 που είναι σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί, σε 7.500.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απεύθυνε πρόσκληση στους νέους γιατρούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπηρετούν στο εξωτερικό, να δουν θετικά την προοπτική να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ως προς τις προσλήψεις, για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτές, το επόμενο διάστημα προκηρύσσονται 790 μόνιμες θέσεις γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία, με προτεραιότητα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και προσωπικού για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Η συνολική εικόνα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. «Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι’ άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί). Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν τόσο όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για τέσσερα χρόνια δραματική μείωση προσωπικού» είπε.

Η πολιτική φαρμάκου ήταν ο επόμενος τομέας στον οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την αποστολή της ειδικής επιτροπής που συγκροτείται για την αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια αξιολόγησης, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση του θεσμού της διαπραγμάτευσης για βιώσιμες τιμές στις ακριβές θεραπείες, φέρνοντας το παράδειγμα των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, όπου επιτεύχθηκε σημαντική έκπτωση αυξάνοντας στο πενταπλάσιο τον αριθμό των ωφελούμενων ασθενών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας.

«Είναι σε εξέλιξη στη Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεοκοπία και την εκχώρηση του Ερρίκος Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από τη Novartis. Υποθέσεις που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από την πορεία της Εξεταστικής», είπε ο πρωθυπουργός. «Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν...», σχολίασε. Σημείωσε ότι πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Σχετικές ειδήσεις