ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία για τους διορισμούς στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία για τους διορισμούς στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Με το τρίτο μέρος της κατάθεσης του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, ολοκληρώθηκε η σημερινή (20/06/2017) συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με αφορμή τις λίστες διορισμών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις φέρονται να αποτέλεσαν το απαραίτητο «σκαλί» για μετατάξεις σε φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Ως προς τον ψηφιακό δίσκο (DVD) με τα 17.000 ονόματα ατόμων τα οποία νοσηλεύθηκαν στο «Ερρίκος Ντυνάν» δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση στα νοσήλια, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση από την Εξεταστική, καθώς περιέχει αυστηρά προσωπικά δεδομένα, τα οποία προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο. Έτσι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον κατάλογο με τους διορισμούς και η αναφορά σε πολιτικά ονόματα της λίστας «ποιος συστήνει ποιον» ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, κατήγγειλε τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο ότι έχει αναρτήσει στο Twitter σελίδα από το συγκεκριμένο κατάλογο, λέγοντας ότι αφενός πλήττεται το κύρος της επιτροπής και αφετέρου ότι δεν υπάρχει από όλα τα μέλη σεβασμός στην απόφαση του κ. Μπαλωμενάκη να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η λίστα, καθώς περιέχει προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια, η συγκεκριμένη λίστα δεν περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ΝΔ επέμεινε, πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξή της ο μάρτυρας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σημειώνεται ότι ο κ. Μαρτίνης τόνισε πως «δεν αρνούμαι, ούτε επιβεβαιώνω τη λίστα, απορρίπτω την ιδιότητα του διορισμένου κ. Φαραντάτου» γραμματέα του «Ερρίκος Ντυνάν», ο οποίος υπογράφει την αποστολή του εγγράφου στην Εξεταστική.

Ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε ότι «σήκωσε στο προσωπικό του twitter φωτογραφίες με ονόματα πολιτικών γιατί σε τρεις περιπτώσεις είχε και το δικό του όνομα», κάτι το οποίο αμφισβητεί, και ζήτησε από τον κ. Μαρτίνη να επιβεβαιώσει αν είναι ή όχι «πραγματική η εν λόγω λίστα», αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον κ. Μαρτίνη καθώς όπως είπε δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κανένα έγγραφο που δεν φέρει την υπογραφή του. «Χαρτί το οποίο δεν έχω ζητήσει και λάβει και δεν το ξέρω δεν μπορώ να απαντήσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτίνης.

Στο ερώτημα «αν πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη στον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη που νομοθέτησε για την πώληση του Ντυνάν», ο κ. Μαρτίνης απάντησε χαρακτηριστικά: «Επειδή θεωρώ τον κ. Βορίδη έγκριτο νομικό δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα επινοούσε τέτοιο νομοθέτημα χωρίς να του βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό». Κατά τα λοιπά, ο κ. Μαρτίνης δήλωσε ότι οι μόνοι πρώην υπουργοί Υγείας που δεν του είχαν ζητήσει «ρουσφέτια» ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε την επιτροπή ότι ζητήθηκε, όπως είχε προτείνει στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Μαρτίνης, από την γραμματέα του το ημερολόγιο με τα ονόματα ασθενών που έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, ωστόσο η κ. Δαγκωνάκη ισχυρίστηκε ότι δεν διαθέτει τέτοιο ημερολόγιο.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Ανδρέας Μαρτίνης ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ποια ονόματα έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης στα νοσήλια από τον χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ κ.λπ. δήλωσε ότι είναι γραμμένη η αλληλογραφία που είχε στο βιβλίο της γραμματέας του κ. Δαγκωνάκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ωστόσο, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους νόμους που επέτρεπαν τις μετατάξεις από το Ερρίκος Ντυνάν στο υπουργείο Υγείας. Σε ερώτηση του κ. Βλάχου αν υπήρχαν υψηλές αμοιβές προσωπικού και γιατρών στο «Ντυνάν» ο κ. Μαρτίνης απάντησε ότι «υπήρχαν μισθοί που ήταν ανάλογοι του ανταγωνισμού». Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στην επικεφαλής του λογιστηρίου του «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία από το 2000 φέρεται να αμειβόταν με 14.000 ευρώ το μήνα και το 2010 φέρεται να έλαβε μπόνους 85.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, γιατρός φέρεται να είχε ετήσιες απολαβές κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η διαδικασία συνεχίζεται την Πέμπτη (22/06/2017) με την εξέταση άλλων μαρτύρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις