ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Χίλιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία μέχρι τον Ιούνιο

Ξανθός: Χίλιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία μέχρι τον Ιούνιο

Αλλάζει ο τρόπος των προσλήψεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων. Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για επαναπροκήρυξη των θέσεων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες δεν καλύφθηκαν με την πρώτη προκήρυξη.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συναντήθηκε την Τετάρτη (25/04/2018) με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία έξω από το υπουργείο Υγείας.

Εκτός από τις προσλήψεις των γιατρών, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προκηρυχθεί 1.000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού. Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με πιο γρήγορο αλλά και διαφανή τρόπο, το σύστημα προσλήψεων θα οργανωθεί όπως αυτό των γιατρών, με ηλεκτρονική λίστα ανά ειδικότητα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, είπε ο κ. Ξανθός. Το λοιπό επικουρικό προσωπικό, οι συμβάσεις του οποίου λήγουν στο τέλος του έτους, θα μπορεί να διεκδικήσει τη μονιμοποίησή του στο σύστημα υγείας με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, πρόσθεσε.

Για τους 4.000 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί λύση. «Παρότι η ΠΟΕΔΗΝ χλεύαζε αυτή την παρέμβαση, χαίρομαι που τώρα αναγνωρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν σημαντικές ανάγκες. Φυσικά κι εμείς αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και γι’ αυτό και ανανεώσαμε τις συμβάσεις τους για άλλον ένα χρόνο. Για το μέλλον, όμως, δεν έχουμε ακόμα βρει εφικτή λύση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ο κ. Ξανθός απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κατάργησής του για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που σήμερα το παίρνει και είπε ότι αντιθέτως το υπουργείο Υγείας θα προτείνει να επεκταθεί και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν εξαιρεθεί άδικα, όπως οι φυσικοθεραπευτές.

Αύξηση 15% στις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων

Διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου σχετικά με τους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι θα προβλέπεται αύξηση των οργανικών θέσεων της τάξης του 15%, καθώς και η αποσύνδεση ορισμένων νοσοκομείων. Επίσης, τόνισε ότι το σχέδιο νόμου έχει ενσωματώσει ήδη πολλές προτάσεις συνδικαλιστικών φορέων και θα τεθεί, άλλωστε, σε δημόσια διαβούλευση.

Σχετικές ειδήσεις