Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Οι τύποι του Αιματολογικού Καρκίνου και οι νέες θεραπείες

Newsroom Newsroom

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Οι τύποι του Αιματολογικού Καρκίνου και οι νέες θεραπείες

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Η μόνη δημόσια Αιματολογική Κλινική με διεθνή πιστοποίηση

Τον αιματολογικό καρκίνο είχε ως κεντρικό θέμα η ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές Αιματολογικών Κλινικών, ειδικευμένοι Αιματολόγοι διεθνούς κύρους, τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως ομιλητές την ημερίδα της ΕΛΛΟΚ, μεταφέροντας στους συνέδρους τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών αιματολογικού καρκίνου. Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 160 σύνεδροι, εκπρόσωποι από 35 Οργανώσεις Ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η ΕΛΛΟΚ τίμησε τον Δρα Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, πρωτοπόρο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, Συντονιστή Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής «ΣΤΟΡΓΗ» του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου, για την πολυετή προσφορά του. Ο κ. Αναγνωστόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας αιμοποιητικών κυττάρων στη χώρα μας, επιστημονική προσωπικότητα διεθνούς κύρους, αποδοχής και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το πρόγραμμα αλλογενών μεταμοσχεύσεων το 1990, δημιούργησε τη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, συνέβαλε στη δημιουργία και ανάπτυξη των εργαστηρίων της Κλινικής και της Τράπεζας ΟΠΑ. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και 1200 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της. Στην Ομιλία του ο κ. Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε τη διαδικασία μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και ανέδειξε το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στις εξαιρετικές δομές της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου. Η κλινική είναι η μόνη δημόσια κλινική στη χώρα μας η οποία λειτουργεί με διεθνή πιστοποίηση και τηρώντας τα πλέον σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Συνεργασία με το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Κεντρική ενότητα της ημερίδας αποτέλεσε η παρουσίαση της Συνεργασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας». Οι ασθενείς με καρκίνο αναγνωρίζουν και στηρίζουν το έργο που επιτελείται από το Όραμα Ελπίδας ενισχύοντας, με τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης του κοινού, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Ο Αν. Καθηγητής και Επιστημονικός Διευθυντής του Οράματος Ελπίδας, Στέλιος Γραφάκος αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του Οράματος Ελπίδας, παρουσίασε στοιχεία από τη μέχρι σήμερα συνεισφορά του και τόνισε τη σημασία της ανάγκης ύπαρξης ικανού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τη χώρα μας.

Παράλληλα στην ίδια ενότητα ο κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου, παρουσίασε την απλή πλέον διαδικασία που απαιτείται για τη συλλογή του μοσχεύματος και μίλησε για το επίπεδο εξοπλισμού και δυνατοτήτων της Αιματολογικής κλινικής.

Νέες θεραπείες

Η νέα θεραπεία με τα CAR-T cells, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA, παρουσιάστηκε από τον Αν. Καθ. Παθολογίας Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργο Βασιλόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε με σαφήνεια τον τρόπο που λειτουργεί η νέα θεραπεία, τονίζοντας όμως συγκεκριμένα ότι «είναι σίγουρο ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μαγικό φίλτρο». Επιπλέον αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα αλλάξει.

Η Επιστημονική ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο ήταν δομημένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Η ενότητα Αιματολογικός Καρκίνος – Λευχαιμία ξεκίνησε με την κ. Ευδοκία Μανδαλά, Αν. Καθ. Αιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία ανέπτυξε την σημερινή κατάσταση στον αιματολογικό καρκίνο στην Ελλάδα και παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα. Στη συνέχεια ο Επικ. Καθ. Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Α.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Τραγιαννίδης, προσέγγισε το σημαντικό θέμα της λευχαιμίας στην παιδική ηλικία. Η ενότητα συνεχίστηκε με τον Καθ. Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννη Κοτσιανίδη, ο οποίος μίλησε για την λευχαιμία στους ενήλικες και ως ολοκλήρωση της ενότητας παρουσιάστηκαν εμπειρίες ασθενών και γονέων με την λευχαιμία.

Τα Λεμφώματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της ενότητας με τίτλο «Αιματολογικός Καρκίνος – Λέμφωμα» . Ο ιατρός Αιματολόγος Μιχαήλ Ισκάς, Επικ. Επιμελητής Αιμ/κής Κλινικής Νοσ. Γ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στα λεμφώματα και στις μορφές που μπορεί να λάβουν. Η Επικ. Καθ. Αιματολογίας, Ευθυμία Βλαχάκη, παρουσίασε αναλυτικά όσα αφορούν το λέμφωμα Hodgkin. Ακολούθησε η Διευθύντρια Ακτινοθ/κού Τμήματος του Νοσ. Παπαγεωργίου, Μαρία Τοπαλίδου, η οποία μίλησε για την ακτινοθεραπεία στον αιματολογικό καρκίνο και συνέχισε η κ. Αθανασία Σαμαρά για την σημασία της τήρησης του προγράμματος θεραπείας.

Η επιστημονική προσέγγιση στον Αιματολογικό Καρκίνο ολοκληρώθηκε με την ενότητα «Αιματολογικός Καρκίνος – Μυέλωμα». Η Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Θεαγένειο, Ειρήνη Κατωδρύτου, ανέλυσε τι είναι και σε τι διαφέρει το μυέλωμα από τους άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκε η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν νοσήσει από τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αλλά και γονέων παιδιών που διαγνώστηκαν με κάποια μορφή Αιματολογικού Καρκίνου, να μοιραστούν τις βιωματικές τους εμπειρίες, να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης ενώ παράλληλα να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλους τους παρευρισκόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved