Επανένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» υπό δημόσιο έλεγχο - Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Διονυσία Προκόπη

Την έντονη επενδυτική κινητικότητα που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των εξαγορών ιδιωτικών νοσοκομείων, ήρθε να «ταράξει» η κίνηση του υπουργείου Υγείας δηλώνοντας ενδιαφέρον για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, και του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, παρόντος του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Κατά τη συνάντηση, το Ελληνικό Δημόσιο εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του «Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» και την επανένταξή του υπό δημόσιο έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» εκπλειστηριάστηκε το 2014, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και νέα ιδιοκτήτρια την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, θυγατρική της Πειραιώς. Τις συνθήκες που οδήγησαν στην εκποίηση του νοσοκομείου κατά την περίοδο της διοίκησης του Ανδρέα Μαρτίνη και τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, διερεύνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014. Η Επιτροπή έχει πάρει παράταση μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2018 για να ολοκληρώσει τις εργασίες της, οπότε και αναμένεται και το πόρισμά της.

Το πόρισμα της Επιτροπής για το «Ερρίκος Ντυνάν» αναμένει και το υπουργείο Υγείας, για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του. Έχοντας εκδηλώσει κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον του για τη διαδικασία της εξαγοράς, θα κινηθεί και νομικά εφόσον προκύψουν ανάλογα ερείσματα από το πόρισμα της Εξεταστικής. Στην περίπτωση, δηλαδή, που προκύψουν ζητήματα διαφθοράς, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος κτλ., το Δημόσιο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η ακύρωση του πλειστηριασμού του 2014, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σε δεύτερο επίπεδο -πέρα από το άμεσο συμφέρον του δημοσίου- η κίνηση αυτή του υπουργείου Υγείας –εφόσον υπάρξει συνέχεια- θα λειτουργήσει και ως παρέμβαση στην τάση μονοπώλησης του κλάδου των ιδιωτικών νοσοκομείων. Ήδη, για το «Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» έχουν εκφράσει ενδιαφέρον πολλά επενδυτικά σχήματα, με την πώλησή του να έχει ανατεθεί στον ελεγκτικό οίκο PwC. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ (ως αντιπολίτευση τότε) κατά τον πλειστηριασμό του νοσηλευτηρίου ήταν να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved