ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ανησυχία στους γονείς για τον H1N1 μετά το θάνατο της 5χρονης στην Κρήτη

Γρίπη: Ανησυχία στους γονείς για τον H1N1 μετά το θάνατο της 5χρονης στην Κρήτη
Πέρα από την ατομική υγιεινή, μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και στα σχολεία

Σε επιπλοκές του ιού Η1Ν1 οφείλεται ο θάνατος της 5χρονης στην Κρήτη - Εξετάζεται αν το κοριτσάκι είχε προσβληθεί και από μηνιγγιτιδόκοκκο

Από ραγδαία μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, προήλθε ο θάνατος της 5χρονης στην Κρήτη, τη Δευτέρα (04/02/2019). Το κορίτσι, το οποίο νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1N1, ο οποίος προκάλεσε επιπλοκές, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και η παρουσία μηνιγγιτιδόκοκκου.

Σύμφωνα με τον γιατρό της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη, «ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1, απομένει μέσα στις επόμενες ώρες ή αύριο, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, να δούμε αν το κοριτσάκι είχε και τον μηνιγγιτιδόκοκκο».

Η 5χρονη πήγαινε σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου. Η είδηση του θανάτου της, πέρα από τη θλίψη, έχει προκαλέσει αγωνία σε σχέση με τα περιστατικά της γρίπης και έχει προβληματίσει κάποιους γονείς οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Από την πλευρά τους αρκετοί διευθυντές σχολείων ενημερώνουν τους γονείς, ζητώντας τους να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που νοσούν για μία τουλάχιστον ημέρα απύρετα.

Πέρα από την ατομική υγιεινή, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα σχολεία, όπως εξήγησε ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης είναι ο σχολαστικός καθαρισμός των εσωτερικών χώρων σε σχολεία και σε όλους τους χώρους όπου συγχρωτίζονται παιδιά. Το απόγευμα της Τρίτης (06/02/2019) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο σχολείο που φοιτούσε το άτυχο 5χρονο κοριτσάκι, σε εκπαιδευτικούς και γονείς, παρουσία των προϊσταμένων Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Αναφερόμενος ο κ. Λουμπούνης στα αυξημένα περιστατικά εποχικής γρίπης στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, είπε ότι ο ιός εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μοιάζει να έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει περισσότερα άτομα από τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, τα στοιχεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι ενθαρρυντικά, πρόσθεσε, αφού φαίνεται σε συντριπτικό βαθμό, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν με σοβαρές συνέπειες και τα συμπτώματα είναι πιο ελαφρά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις