ΥΓΕΙΑ

ΣΕΙΒ: Αναγκαία το 2019 η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών στα νοσοκομεία

ΣΕΙΒ: Αναγκαία το 2019 η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών στα νοσοκομεία
Παράδοση ιατροτεχνολογικών υλικών χωρίς τιμολόγια απαιτούν πολλά νοσοκομεία

Καθαρές λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο οποίος έκοψε την πίτα για το νέο έτος, την Τρίτη (12/02/2019).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, ακαδημαϊκών φορέων και τα μέλη του ΣΕΙΒ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Χρυσούλα Νικολάου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Παπαθανάσης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αναστάσιος Χρονόπουλος, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρούργων Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα του κλάδου. Αναφορικά με το clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τόνισε: «Με τα ποσοστά που έχουν επιβληθεί κυρίως σε εισαγωγείς, και που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το εξωφρενικό 53%, τίθεται σε κίνδυνο αφ’ ενός η βιωσιμότητα πολλών μικρών εταιρειών που διαθέτουν βιοτεχνολογικά προϊόντα, αφ’ ετέρου η κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων». Πέρα από το clawback, ο ΕΟΠΥΥ προχωράει σε αυθαίρετες μειώσεις των τιμών με ομαδοποιήσεις κατηγοριών και με διαμόρφωση τιμών μέσου όρου σε προϊόντα μη ομοειδή.

Αναφορικά με τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά, η συνεργασία με αυτά εξακολουθεί να έχει ακόμα πολλά μελανά σημεία. Ανέφερε για παράδειγμα την έλλειψη ρεαλιστικών προϋπολογισμών και σημείωσε ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να απαιτούν την παράδοση προϊόντων και υλικών από τα μέλη του ΣΕΙΒ χωρίς τη σχετική έκδοση τιμολογίων. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι «είναι επιβεβλημένη η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών από τα νοσοκομεία έτσι ώστε να γίνεται η προμήθεια των καλύτερων ποιοτικών υλικών στη βέλτιστη τιμή. Απαίτηση του κλάδου παραμένει η κατάργηση του αποκλειστικού κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής, να ληφθούν υπ’ όψη ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά το αναλώσιμο υλικό, να επιτραπεί η προμήθεια από περισσότερους του ενός μειοδότες».

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΕΙΒ σχετικά με τη δημιουργία εθνικού Μητρώου Προμηθευτών από τον ΕΟΦ, το οποίο θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Μητρώο. Κλείνοντας, ο κ. Λειβαδάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη του ΣΕΙΒ για τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλουν για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και τη συμβολή τους ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr