ΥΓΕΙΑ

Δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές στο «Αττικό» δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (pics)

Δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές στο «Αττικό» δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (pics)
4.000 ασθενείς σε λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στη χώρα μας

Στη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής για ακτινοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» θα συμβάλουν οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές τους οποίους δώρισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους όπου εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν τα νέα μηχανήματα και ενημερώθηκε για τις δυνατότητές τους. Οι ειδικοί εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με αυτήν τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια τις καρκινικές περιοχές, με υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας, χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί. «Με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές αυξάνονται οι ενδείξεις ακτινοβόλησης, γίνεται πιο σύντομη η θεραπεία και πιο ασφαλής» τόνισαν.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και απευθυνόμενος στο προσωπικό του νοσοκομείου αναφέρθηκε στην προσφορά του στον ανθρωπισμό, την αγάπη και τις αρχές της ελληνικής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, επισήμανε πως η «πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας οφείλει να είναι προνόμιο όλων και όχι μόνο λίγων».

2-3 μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία στην Αττική

Ο ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας, υπογράμμισε ότι οι αναμονές των ασθενών -κατά μέσο όρο στην Αθήνα- ξεπερνούν τους δύο μήνες και φτάνουν τους τρεις. «Είναι πολλοί οι δύο μήνες αναμονής για έναν ασθενή με καρκίνο, είναι μεγάλη αναμονή» είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, στην ομιλία του, ανέφερε πως οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα καλύψουν όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που αφορούν στην ακτινοθεραπεία και θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση άλλων νοσοκομείων.

Η δωρεά στο «Αττικό» νοσοκομείο ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών και την αναβάθμιση ενός επιταχυντή που ήδη υπήρχε στο νοσοκομείο. Το Ίδρυμα ανέλαβε τη συντήρηση όλων των μηχανημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης αυτών οι οποίοι θα χειρίζονται τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Σημειώνεται, ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, ενώ 4.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων. Στη χώρα μας αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 6,5 έως 7.

Συνολικά, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συγκεκριμένα στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «Αττικόν» (Αθήνα), Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πατρών και Ηρακλείου καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (Αθήνα) και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις