ΥΓΕΙΑ

Φαρμακοποιοί: Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα με τη γρίπη

Φαρμακοποιοί: Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα με τη γρίπη
Τα εμβόλια που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν

Τα «πράγματα στη θέση τους» επιχειρεί να βάλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν υπάρχει ή όχι έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι όταν ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός, το περασμένο φθινόπωρο, υπήρχε πλήρης επάρκεια εμβολίων. Το πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί, επισημαίνει ο ΦΣΑ, είναι «η επιλογή όσων, παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν, επέλεξαν να μην το κάνουν και, τώρα, που υπήρξε μια σχετική έξαρση, έσπευσαν (ενώ έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος) και ο εμβολιασμός έχει (εδώ και πάνω από ένα μήνα) ολοκληρωθεί, να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα εμβόλια που (όπως είναι εύλογο) έχουν εξαντληθεί».

Ο ΦΣΑ υπογραμμίζει ότι οι ποσότητες που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων όσο και για όποιον επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε μάλιστα, όπως αναφέρει, μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, ο τρόπος που το θέμα παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ «χαϊδεύει αυτιά», σημειώνει ο ΦΣΑ. «Παίρνει ένα πρόβλημα, που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής του ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τονίζει ότι «όσο όμως εκπαιδεύουμε τον ασθενή πως το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και, κυρίως, αν θέλει και αν παραστεί ανάγκη, και εντοπίζουμε το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχουν άπειρες ποσότητες ώστε να γίνει όποτε επιλέξει και ο τελευταίος δύσπιστος (ο οποίος αποφάσισε επειδή άκουσε στο "δελτίο των 8" να αρχίσει να γυρίζει τα φαρμακεία για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο "μαγικό φίλτρο της σωτηρίας", καταλήγοντας να αποκτήσει ανοσία στο …τέλος Μαρτίου), τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα. Να έχουμε μια κοινωνία η οποία, όταν δεν υπάρχει κάποια έξαρση, αναπτύσσει συζητήσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα "εκ του ασφαλούς" και από την άλλη, σε κάθε έξαρση, να κατηγορούμε την πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα για το ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο για τον καθένα να τον περιμένει μήπως και αλλάξει γνώμη και άποψη».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ προχώρησε σε επιπλέον παραγγελία 50.000 εμβολίων, καθώς συστήνεται ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr