ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Χατζηκώστα: Απαγορεύθηκε το επισκεπτήριο λόγω έξαρσης των ιώσεων

Νοσοκομείο Χατζηκώστα: Απαγορεύθηκε το επισκεπτήριο λόγω έξαρσης των ιώσεων
Για την προστασία των ασθενών

Στη λήψη αυστηρών μέτρων προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα, για την προστασία των ασθενών από τις ιώσεις που είναι σε έξαρση.

Από σήμερα, Τετάρτη (13/02/2019) και μέχρι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, απαγορεύεται το επισκεπτήριο σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή, Ευάγγελου Καρβούνη, θα επιτρέπεται, αυστηρά, η παρουσία το πολύ ενός συνοδού ασθενή και μόνο με χρήση προστατευτικής χειρουργικής μάσκας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με προηγούμενη απόφαση έχει ήδη απαγορευθεί το επισκεπτήριο στους χώρους της Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το επισκεπτήριο επιτρέπεται σε ένα συνοδοό καθημερινά, εκτός Κυριακών και αργιών, στις 14:00 και έχει διάρκεια 5 λεπτών.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω οδηγιών, η διοίκηση του νοσοκομείου επιφυλάσσεται να κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προάσπιση της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για την κατάχρηση αντιβιοτικών

Με αφορμή την έξαρση των ιώσεων και της εποχικής γρίπης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το υπουργείο Υγείας, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία, από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Η άσκοπη κατανάλωσή τους καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.

Η γρίπη, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, «θα κάνει τον κύκλο της» και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της, τονίζει ο ΙΣΑ. Αντίθετα ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τονίζει τα εξής: «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες, σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες, για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν να ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία, για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις