ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Τελικά υπέγραψε ή δεν υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς;

Τελικά υπέγραψε ή δεν υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς;

Τελικά υπέγραψε ή δεν υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς; Ιδού η απορία. Σίγουρα, δεν υπέγραψε αυτό που του ζητούσαν και, μάλιστα, με το πιστόλι στον κρόταφο. Σίγουρα, δεν έβαλε το όνομά του κάτω από ένα χαρτί, σε ένα υπαγορευμένο κείμενο, μαζί με Παπαδήμο, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη.

Το ζήτημα είναι αν αυτό που υπέγραψε –παρότι διαφέρει σημαντικά- αρκεί για να ικανοποιήσει τους δανειστές μας, που είχαν απασφαλίσει όλες τις τελευταίες μέρες και απαιτούσαν το κεφάλι του Αντώνη επί πίνακι, αν δεν υπέγραφε ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που του υπαγόρευαν.

Οι πρώτες πληροφορίες μεταφέρουν την ικανοποίηση Βερολίνου και Βρυξελλών για τη νέα κίνηση του αρχηγού της Ν.Δ. με τις επιστολές προς Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Και, κατ’ επέκταση, δημιουργούν κλίμα αποδέσμευσης της 6ης δόσης. Όμως, μη το δένουμε κιόλας. Διότι, όπως εύλογα αναρωτιέται ο καθένας μας, τι εμποδίζει τους δανειστές μας –μέσα στη γενικότερη παράνοια με την οποία χειρίζονται την υπόθεση «Ελλάδα» (απαντώντας, βέβαια, στις δικές μας παράνοιες)- να ξυπνήσουν από διαφορετικό πλευρό αύριο; Και να μας πουν «Ποιο κλίμα ικανοποίησης και κουραφέξαλα; Αφού ο Αντώνης δεν έκανε ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που του ζητήσαμε, πάπαλα η 6η δόση». Γι’ αυτό και έμπειρα «γαλάζια» στελέχη, δε βιάζονται να πανηγυρίσουν: «Αν δε δούμε την επίσημη επιβεβαίωση, από το Eurogroup της επόμενης Τρίτης 29 Νοεμβρίου, κλειστά τα στόματα που λέει κι ο Ρέμος».

Πάντως, η εκτίμηση που επικρατεί στη Συγγρού είναι ότι δύσκολα η Μέρκελ θα επιλέξει να εξωθήσει περισσότερο τα πράγματα στα άκρα. Διότι, όπως εξηγούν από το επιτελείο Σαμαρά, αν –μετά και τη χτεσινή επιστολή- ζητήσουν νέα κωλοτούμπα, ουσιαστικά θα εξωθούν τη Ν.Δ. σε διάλυση. Δεν το λένε ευθέως, βέβαια, αλλά ευθέως υπαινίσσονται τις πτέρυγες του κόμματος, τις οποίες ο πρόεδρος δε φαίνεται να έχει τη δύναμη να αγνοήσει πλήρως. Τους «σκληρούς», που πήραν τα ραδιόφωνα και φώναζαν να μην υπογράψει ποτέ των ποτών ο Σαμαράς τίποτα. Και τους άλλους: για την ομάδα των «πέντε», το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί βάσιμες τις πληροφορίες που τους έφεραν να απειλούν να αποχωρήσουν αν ο Σαμαράς δεν υπέγραφε για να πάρουμε τη δόση μας. Και τους χρεώνουν συνεννόηση ακόμη και απευθείας με τον υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο

Διότι, εύλογα εκτιμά η Συγγρού, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν αν δεν υπάρχει Ν.Δ. στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, ούτως ή άλλως, δε δείχνει καμία προοπτική ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ως κόμμα με συγκροτημένη στρατηγική και μία φωνή, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Από τη άλλη, η Αριστερά –που από θέση αρνείται να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους- ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς, όπως και σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε θέση ανάλογη με της Ελλάδας. Αρα, για τους Γερμανούς η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής. Και δεν έχει καμία λογική το σενάριο εξαΰλωσής του. Γιατί έχουν να χάσουν. Τα λεφτά τους μας έχουν δανείσει. Και η Μέρκελ θα έχει πρόβλημα με την αντιπολίτευσή της, αν τα λεφτά αυτά εξαερωθούν. Ασε που και η Γερμανία δεν είναι ούτε άτρωτη, ούτε τόσο προετοιμασμένη για όλα, όπως αποδείχτηκε από το χτεσινό χαστούκι που έφαγε, όταν ζήτησε 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετών ομολόγων και πήρε τα… 3,6.

Δια ταύτα; Η χτεσινή επιστολή Σαμαρά και η υποδοχή της στο εξωτερικό μυρίζει προσυνεννόηση με τους δανειστές μας. Εστω και στοιχειώδη. Κι αν κατάφερε, με τέτοια κίνηση ματ, ο Αντώνης να βγει από το πλήρες αδιέξοδο όπου τον είχαν στριμώξει, μαγκιά του.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!