ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γραπτός ελιγμός από Σαμαρά

Νέος γραπτός ελιγμός από Σαμαρά

Απόσπασμα της επιστολής που είχε στείλει στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα στείλει τελικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς προς τους κκ. Γιούνκερ, Μπαρόζο, Λαγκάρντ και Ντράγκι, ελπίζοντας σε εκτόνωση του θέματος που ταλανίζει τη χώρα για τη δανειακή σύμβαση και την καταβολή της έκτης δόσης.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επαναλάμβαναν επίμονα ότι «δεν θα συνυπογράψουμε κανένα κείμενο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κοινό κείμενο δεσμεύσεων με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όπως αρχικά είχε ζητηθεί.

Η επιστολή αυτή εμπεριέχει, όπως αναφέρει η ΝΔ, τις θέσεις του, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με αυτόν τον τρόπο ο κος Σαμαράς, αρνείται εμμέσως να συνυπογράψει κείμενο με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Σαμαράς, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της Επαναδιαπραγμάτευσης, λέγοντας πως πιστεύει πως «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος».

Οι όποιες κινήσεις του κ. Σαμαρά πάντως, αναμένεται να γίνουν μετά την επίσημη ενημέρωση που θα έχει από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση Σαμαρά εκλαμβάνεται ήδη ως υποχώρηση από πολλά στελέχη της Ν.Δ., που …τον περιμένουν στη γωνία, γεγονός που προδιαθέτει για αναταράξεις στο κόμμα.

Όλη η επιστολή

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: "Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.”

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει “εργαλεία” που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας