ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποδέχεται το Βερολίνο την επιστολή Σαμαρά

Αποδέχεται το Βερολίνο την επιστολή Σαμαρά

Προς απεμπλοκή φαίνεται να οδεύει η καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Το Βερολίνο αποδέχεται την επιστολή που απέστειλε προς την τρόικα και το Eurogroup ο Αντώνης Σαμαράς, ως έγγραφη δέσμευση για την τήρηση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

«Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης», δήλωσε ανεπίσημα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σχολιάζοντας την επιστολή.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρεκίλντε περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Η «μισή επιστολή» και τα χαμόγελα από τις πρώτες αντιδράσεις

Πλούσιο παρασκήνιο προηγήθηκε της σημερινή αποστολής, της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά, προς τους Ευρωπαίους εταίρους, που σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις ενδέχεται να σταθεί ικανή ώστε να δοθεί αίσιο τέλος στο «θρίλερ» της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ, δεν έδρασε εντελώς αυτόνομα, αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον νέο, μεταβατικό, πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στις οποίες γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να απαντήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων, αποστέλλοντας τους αυτούσιο, μέρος, της επιστολής που είχε αποστείλει, ήδη από τις 13 του Νοέμβρη, στην ηγεσία του Ε.Λ.Κ.

Την απόφασής του αυτής, προηγήθηκαν ακόμη συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες Σταύρο Δήμα, του οποίου οι επαφές στην Ευρώπη θεωρούνται πάντοτε χρήσιμες, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

«Ούτε βήμα πίσω»

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζει πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναδιπλώθηκε αφού δεν υπέγραψε το χαρτί που ζητούσαν οι εταίροι, ούτε όμως συνέταξε νέα επιστολή.

«Στείλαμε απόσπασμα της επιστολής μας στο ΕΛΚ. Αυτό ακριβώς το κομμάτι που αφορά το οικονομικό σκέλος και το οποίο τους ενδιαφέρει», υπογράμμιζε καθημερινός του συνομιλητής του κου Σαμαρά, τονίζοντας πως ο αρχηγός της παράταξης, δεν αφαίρεσε -όπως διαρρέονταν- το κομμάτι εκείνο που δείχνει τις διαφοροποιήσεις του και την ανάγκη αλλαγών στο μέλλον.

Ως μερική αναδίπλωση ερμηνεύτηκε από αρκετούς, η επιλογή να μην αποσταλεί στο σύνολό της η επιστολή προς το ΕΛΚ, με αποτέλεσμα να λείπει η αναφορά, στην ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου. «Τα εσωτερικά ζητήματα δεν αφορούν τις Βρυξέλλες», η εξήγηση των συνεργατών του, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει όμως η συζήτηση για «χαλάρωση» της ημερομηνίας.

Ικανοποίηση από τις πρώτες αντιδράσεις

Στο στρατηγείο της Συγγρού, σημειώνουν πως ό,τι ήταν να κάνουν, το έχουν πια κάνει και αναμένουν πια την απόφανση του Ευrogroup, της 29ης Νοεμβρίου, σχετικά με τον αν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά

«Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώνυμος

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, δημιουργώντας την αίσθηση πως οι «σκληροί» της Ευρώπης, είδαν θετικά την κίνηση του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.