ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί τα hedge funds θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Γιατί τα hedge funds θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Πιέσεις κυρίως από την Ευρωζώνη ασκούνται με σκοπό να υπάρξει κάποια συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Πάνω σε αυτό το θέμα άλλωστε επανήλθε σήμερα ο Όλι Ρεν αναφέροντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται κοντά σε οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο.

Όταν λέμε ιδιωτικό τομέα αναφορικά με το ελληνικό «κούρεμα» αναφερόμαστε κυρίως σε τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα περισσότερα hedge funds, τα οποία επιλέγουν να μην λάβουν μέρος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα hedge funds δεν έχουν δεχθεί ακόμα τη συμφωνία.

Προτιμούν να μην δεχθούν το "κούρεμα" και είτε να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει και να πληρωθούν από την πυροδότηση των CDS, είτε να πληρωθούν στο άρτιο ακόμα και αν οι τράπεζες υπογράψουν τη συμφωνία.

"Το παιχνίδι είναι το «θα αναγκαστούν να με πληρώσουν». Η Ελλάδα θέλει να αποφύγει μια γενικευμένη χρεοκοπία, οπότε αν καταφέρει να αναδιαρθρώσει το 80% και να πληρώσει τα υπόλοιπα, ακόμα καλύτερα" ανέφερε ο Gabriel Sterne της Exotix στο Reuters.