ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό ευχαριστεί τη Καλιφόρνια για τη βοήθεια που παρέχει στους μετανάστες

Το Μεξικό ευχαριστεί τη Καλιφόρνια για τη βοήθεια που παρέχει στους μετανάστες

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ευχαρίστησε την πολιτεία της Καλιφόρνια για τα μέτρα βελτίωσης της ζωής των μεταναστών που προέρχονται από τη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης των αδειών οδήγησης για τους μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα που καθιστά ευκολότερο για αυτούς να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για ότι έχετε κάνει για τους μετανάστες, ιδιαίτερα αυτούς από το Μεξικό» δήλωσε ο Πένια Νιέτο. «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μου επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην Καλιφόρνια».

Η επίσκεψη του μεξικανού προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρώτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2012 είναι μια ακόμη σε μια σειρά από ανταλλαγές επισκέψεων επισήμων του Μεξικού και της πολιτείας της Καλιφόρνια. Τον περασμένο μήνα υπήρξε το ταξίδι του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν αλλά και μια επίσκεψη στο Σακραμέντο του υπουργού Εξωτερικών του Μεξικού, Χοσέ Αντόνιο Μεάντε.

Οι επισκέψεις είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Καλιφόρνια και το Μεξικό, αλλά σημειώνονται σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό εξ αιτίας της αυξανόμενης ροής χιλιάδων παιδιών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Μεξικού.

Αγκάθι στις σχέσεις αποτελεί και η κράτηση σε ομοσπονδιακές φυλακές του Μεξικού του αμερικανού πεζοναύτη Άντριου Ταχμορέσι οποίος συνελήφθη στις 31 Μαρτίου από τις μεξικανικές τελωνειακές αρχές καθώς βρέθηκαν όπλα στο φορτηγό του σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ του Σαν Ντιέγκο και της μεξικανικής πολιτείας Τιχουάνα.

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος αρκετοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνήθηκαν να παραβρεθούν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Πένια Νιέτο η πολιτειακή ηγεσία επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη κράτηση του αμερικανού πεζοναύτη. «Δεν μπορούσα να πάω στο γεύμα με καλή διάθεση» δήλωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων Τζόελ Άντερσον. «Δεν έχω όρεξη για ξένους αξιωματούχους που αρνούνται σε αμερικανούς πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα τους» συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του Μεξικού δεν έχει ανοίξει επίσημα το θέμα των παιδιών των μεταναστών ή την περίπτωση του αμερικανού πεζοναύτη.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Τεράστιος καρχαρίας ξύπνησε μνήμες από το Jaws! (video+photos)

Το βίντεο που θα σας φτιάξει τη μέρα: Ελέφαντες χορεύουν… Μπαχ!

Οι τζιχαντιστές ζητούν λύτρα για την απελευθέρωση Αμερικανής ομήρου! (video)

Ο αποκεφαλιστής του Φόλεϊ χωρίς την κουκούλα! (video+pics)

Τορόντο: Δε φαντάζεστε γιατί έφαγε από το πάτωμα του μετρό! (video+photos)

Δουβλίνο: Έσπρωξαν τραμ για να απεγκλωβίσουν μαθήτρια! (video)