ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων κατά της «Ελληνικός Χρυσός»

Συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων κατά της «Ελληνικός Χρυσός»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου η προσφυγή κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της κατασκευής φραγμάτων αποβλήτων σε δύο φυσικά ρέματα.

Όπως αναφέρει το seleo, η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά στην κατασκευή φραγμάτων σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να δημιουργήσει τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά στο ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, σύμφωνα με τον Χρήστο Αδαμίδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Γιώργος Μπάλιας, οι προσφεύγοντες, απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής, προσβάλλοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας, επειδή αποτελεί συνέχεια παρανομιών και παραλήψεων. Επίσης καταγγέλλουν πως μέσα στα πετρώματα υπάρχει το εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο τρεμολίτης (αμίαντος), ο οποίος τριμμένος ως ινώδης αμίαντος θα μείνει για πάντα στα τέλματα αποβλήτων, ενώ με τις συνεχείς ανατινάξεις του εδάφους με εκρηκτικά θα διαχέεται μέσω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Σχετικές ειδήσεις