ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Δικηγόρος κατά της πανελλαδικής αποχής των συναδέλφων του

ΣτΕ: Δικηγόρος κατά της πανελλαδικής αποχής των συναδέλφων του

Να σταματήσει η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως τις 15 Απριλίου ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο δικηγόρος Αντ. Ξενάκης επικαλούμενος συνταγματικούς και οικονομικούς λόγους.

Ειδικότερα ο δικηγόρος ο οποίος δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, ενώ έχει δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά ζητεί από το ΣτΕ να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων που αποφάσισαν την παράταση της αποχής καθώς αυτή έχει δημιουργήσει οικονομική βλάβη και πολλά προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει οι αποφάσεις για την αποχή των δικηγόρων είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 5, 20 και 22 του Συντάγματος, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Κώδικα Δικηγόρων, ενώ είναι αντίθετη στη νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ).

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι οι δικηγόροι κατά το διάστημα που έχει αποφασιστεί η αποχή, δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους καθώς ο ΔΣΑ δεν εκδίδει γραμμάτια προείσπραξης που είναι αναγκαία παραστατικά για κάθε δικαστική ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει οι δικηγόροι την άδεια από τον Σύλλογο. Η δε χορήγηση των αδειών γίνεται σε ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων (παραγραφή αδικημάτων, αποφυλακίσεις, κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η απαγόρευση αυτή έκδοσης γραμματίων από τον ΔΣΑ κατά την διάρκεια της αποχής είναι και μη νόμιμη καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Δικηγόρων και οδηγεί στην άρση της δυνατότητα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ όποιος παραβιάσει την αποχή υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο.

Επίσης, αναφέρει ότι για να παρακαμφθεί η νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει κρίνει ότι η αποχή των δικηγόρων δεν πρέπει να είναι βραχύς, επιλέχθηκε το σύστημα των διαρκών συνεχών αποφάσεων αποχής μεγάλης διάρκειας, πού όλες μαζί συνεχόμενες από την έναρξη της δικηγορικής αποχής έως σήμερα, «συνιστούν αποχή καθολικού χαρακτήρα και αόριστης διάρκειας».

Σχετικές ειδήσεις