ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ - «Πόλεμος» για την τροπολογία του «μαύρου»

Τηλεοπτικές άδειες: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ - «Πόλεμος» για την τροπολογία του «μαύρου»

Στις 17:00 σήμερα, Δευτέρα (24/10/2016) συνέρχεται η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σκοπό να εξετάσει εάν ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ενώ σήμερα αναμένεται και η κατάθεση της επίμαχης κυβερνητικής τροπολογίας, βάσει της οποίας αδειοδοτούνται οριστικά τα νέα τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας και πέφτει «μαύρο» σε όσους σταθμούς τέθηκαν εκτός διαγωνισμού.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΤΡΕΜΕΙ» ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Το κλίμα, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένεται να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας είχε κρίνει κατά πλειοψηφία νόμιμες και παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, δια των οποίων ζητείται να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο η σημερινή όσο και η μεθαυριανή (26/10/2016) συνεδρίαση του ΣτΕ, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία και στους κόλπους της κυβέρνησης, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος, που έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που βιώνουμε 27 χρόνια. Δίνει τη μόνη ορθή λύση στο πρόβλημα. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, αν και τόνισε πως η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πούμε δημοσίως την άποψή μας για το θέμα».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, και παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δείχνει διατεθειμένη να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και προχωρά μονομερώς στην κατάθεση της διαβόητης τροπολογίας, με την αντιπολίτευση και ιδίως τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει εντονότατη αντίδραση και να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία ως «πραξικόπημα».

Υψώνει τους τόνους η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αναβρασμός, εν όψει της κατάθεσης της τροπολογίας του υπουργείου Επικρατείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να επανακαταθέσει» το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο, ενώ ήδη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για πόλεμο εντός της Βουλής.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει διατεθειμένος να καταθέσει τα επίμαχα νομοθετήματα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν την Τρίτη (25/10/2016) και να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα ανακηρυχθούν αδειούχοι οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων καναλιών που επικράτησαν στον διαγωνισμό και θα δοθεί εντολή στον ψηφιακό πάροχο, την Digea, να διακόψει άμεσα και εντός πέντε ημερών το σήμα των μη αδειοδοτημένων σταθμών.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς εισηγείται τη διακοπή της ανάθεσης διαφημιστικών προγραμμάτων σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται πλέον ως επιχειρηματικές δαπάνες στις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και τη μεταβίβαση από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Σχετικές ειδήσεις