ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απαγωγή Παναγόπουλου: Αθωώθηκαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους – Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Απαγωγή Παναγόπουλου: Αθωώθηκαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους – Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Την αθώωση από όλες τις κατηγορίες τεσσάρων από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους στην εγκληματική οργάνωση, η οποία μεταξύ άλλων σχεδίασε και εκτέλεσε την κινηματογραφική απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου αποφάσισε σήμερα (27/9) το Πενταμελές Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη και Γιάννη Καλογερίδη.

Ειδικότερα:

  • Για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ένοχοι κρίθηκαν ο Παναγιώτης Βλαστός ως ηθικός αυτουργός και οι Απόστολος Πετράκης, Χαράλαμπος Μουστακας ως φυσικοί αυτουργοί.
  • Αθωώθηκαν για την απαγωγή τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες: ο Γιάννης Σκαφτούρας που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία , ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Γιώργος Κατσαγάννης.
  • Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός ο Παναγιώτης Βλαστός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνεργεία ο Γιώργος Κατσαγάννης.

Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας -όπως του αποδίδεται- τα νήματά της κινούσε μέσα από τη φυλακή ενώ απηλλάγη για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής. Ο Γιάννης Σκαφτούρας καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Ο Βασίλης Στεφανάκος, που αφέθηκε πέρυσι ελεύθερος , καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμελημματικές και παραγράφηκαν.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πλην του Βασίλη Στεφανάκου που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.

Δήλωση Κεχαγιόγλου συνήγορου Χαράλαμπου Μουστάκα

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη.

Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή».

Δήλωση Φραγκίσκου Ραγκούση, συνήγορος Παναγιώτη Βλαστού και Ιωάννας Χήρα

«Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών».

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινες ένοχο για τη δολοφονία του Γούσιου είπε: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».

Δήλωση Ιωάννη Μαρκουλάκου, συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννη Σκαφτούρου

«Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο».

Δήλωση Θεόδωρου Μαντά, συνήγορος υπεράσπισης

«Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση, αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοική ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές».

Σχετικές ειδήσεις