ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βγήκε από τη φυλακή ο Κουφοντίνας: «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου»

Βγήκε από τη φυλακή ο Κουφοντίνας: «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου»

Βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (09/11/2017) ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στο πλαίσιο της 24ωρης άδειας που έλαβε.

Με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), πέρασε την πύλη εξόδου από τις φυλακές Κορυδαλλού ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Κουφοντίνας βγήκε από τη φυλακή με τη συνοδεία της συζύγου του, Αγγελικής Σωτηροπούλου και του γιου του, Έκτορα, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο αποκαλούμενος ως «επιχειρησιακός αρχηγός» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βγαίνει για πρώτη φορά από τις φυλακές μετά το 2002 οπότε και παραδόθηκε στις Αρχές, με 48ωρη άδεια, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις με τη συναίνεση και του εισαγγελέα επόπτη των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δύο μελών του συμβουλίου.

Η χορήγηση της άδειας στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ).

Κουφοντίνας: Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου» φέρεται να είπε στο Τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο ενέκρινε την 48ωρη άδειά του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να επανασυστήσει τη μελισσουργική μονάδα που είχε. «Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας κατά την στην ακρόασή του από το Συμβούλιο επικαλέστηκε τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Ο κρατούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ερωτήθη για τη θέση του απέναντι στις βαριές κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17 Νοέμβρη, καθώς δεν το θέτει ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση αδείας.

Ιωάννα Κούρτοβικ: Δικαίωμα για τον κρατούμενο η άδεια

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο» ανέφερε η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους λίγο μετά την έξοδο του Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού διευκρίνισε πως «είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές τα προηγούμενα χρόνια». «Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μία δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω χορήγησε την άδεια» είπε μεταξύ άλλων, η κ. Κούρτοβικ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε όσους παρεμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, χωρίς να έχουν δικαίωμα, καλώντας τους να σεβαστούν τον κρατούμενο, να σεβαστούν την άσκηση του δικαιώματος και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Ο Κουφοντίνας δικαιούται άδεια

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται. «Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα» τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

«Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της ''προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας''» διερωτούνται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

Η είδηση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, με το πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει αδιανόητη αυτή την απόφαση. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για το θέμα ενώ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη». «Απλά απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικές ειδήσεις