ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σέρρες: Υποδοχή της Δεξιάς Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα

Σέρρες: Υποδοχή της Δεξιάς Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα

Η δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνα μεταφέρθηκε στις 27/3 στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Σερρών και θα παραμείνει εκεί έως τις 31 Μαρτίου ενώ καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Ιερά Μητρόπολη.

Ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός των Σερρών υποδέχθηκαν, το απόγευμα της Β' Κυριακής των Νηστειών την δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνα, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού στον ομώνυμο υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Μακεδονικής πόλεως.

Το ιερό λείψανο του Αγίου εκόμισε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Κωνσταντάς και το παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, παρόντων των εκπροσώπων της πολιτικής, στρατιωτικής, αστυνομικής και πυροσβεστικής ηγεσίας του Νομού Σερρών ενώ οι πιστοί παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες έσπευσαν κατά εκατοντάδες να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου ώστε να ενδυναμώσουν τον πνευματικό τους αγώνα στην πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να συμμετέχουν στον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό στον οποίο έλαβαν μέρος πλειάδα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος μίλησε με θερμά λόγια για τα λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας που αποτελούν όπως είπε λιμάνια αχείμαστα, καταφυγή διά ενίσχυση και θεραπεία των ανθρώπινων ασθενειών τονίζοντας ότι οι Άγιοι της πίστεως μας, ως θεούμενοι άνθρωποι ενώθηκαν με τον Θεό και όχι μόνο κατέστησαν τις ψυχές τους κατοικητήρια της Παναγίας Τριάδος αλλά και τα σώματα τους εποτίσθηκαν από την παρουσία της Θεότητας, γι' αυτό και είναι γεμάτα από χάρη, ευλογία και δύναμοι, γι' αυτό και αποτελούν τους προάγγελους της Αναστάσεως.

Τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μέχρι σήμερα και έως της συντελείας των αιώνων γίνονται αφορμή να δοξάζεται το όνομα του Θεού, να στηρίζεται το Γένος των Χριστιανών αλλά αποτελεί και αφορμή για πνευματική διδασκαλία για όλους.

Περιέγραψε το μεγαλείο του βίου του Αγίου Σπυρίδωνος, του ανθρώπου της αγάπης και της υπομονής τονίζοντας ότι με το άφθαρτο λείψανο του υπενθυμίζει διαρκώς σε όλους μας ότι πάνω και πέρα από τα υλικά και τα βιοτικά υπάρχουν τα αιώνια, τα επουράνια, τα άφθαρτα, τα αληθινά, και ότι αυτά οφείλουν να βρίσκονται στην ψηλότερη θέση των προτεραιοτήτων της ζωής μας, όσοι και κι αν μας απορροφά η καθημερινότητα και η βιοπάλη.

Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας και πνευματικό του αδελφό κ. Νεκτάριο για την ευλογία της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα στις Σέρρες για την πνευματική ενίσχυση των πιστών της ακριτικής Μητροπόλεως και τους Πατέρες για τον κόπο τους να το μεταφέρουν.

Μεστή και περιεκτική σε νοήματα ήταν η ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Ιουστίνου Κωνσταντά που ανέπτυξε πριν το τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού με θέμα "Αντιρρήσεις και Προβληματισμοί για το μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως".

"Για να νιώσει κανείς ανάπαυση πρέπει να πετάξει τα "μπάζα" από μέσα του. Αυτό θα γίνει με την εξομολόγηση. Ανοίγοντας ο άνθρωπος την καρδιά του στον πνευματικό και λέγοντας τα σφάλματα του, ταπεινώνεται και έτσι ανοίγει την πύλη του Ουρανού, έρχεται πλούσια η χάρις του Θεού και ελευθερώνεται" είπε και συνέχισε σε άλλο σημείο της ομιλία του: "Δεν πρέπει να μας παραπλανά η ιδέα ότι υπάρχουν βαριά και ελαφριά αμαρτήματα. Ασφαλώς δεν πρέπει να τα βάλουμε όλα στο ίδιο σακί. Οποιαδήποτε αμαρτία, μικρή ή μεγάλη, αν διαπράττεται με την θέληση μας, εν πλήρη συνειδήση είναι δυνατόν να παρασύρει τη ψυχή στο θάνατο. Συγκριτικά ένα βαρύ αμάρτημα είναι λιγότερο θανάσιμο. Ένας φονιάς, τον καιρό που έχει τιμωρηθεί και είναι στην φυλακή μπορεί να μετατραπεί τον καιρό της κάθειρξης του σε καιρό μετανοίας και είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από χιλιάδες ανθρώπων που συσσώρευσαν πλήθος αμαρτιών χωρίς να παρατηρούν ως ποιο βαθμό αυτές τους φθείρουν, τους αφαιρούν κάθε αίσθηση ευθύνης και αξιοπιστίας".

ΠΗΓΗ romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις