ΕΚΚΛΗΣΙΑ

20 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

20 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα 20 Ιουνίου είναι του Ιερομάρτυρος Μεθοδίου, του από Ολύμπου Λυκίας, επισκόπου Πατάρων (†312). Νικολάου Καβάσιλα († ιδ΄αι.) Οσιομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου (†1782). Οσίου Καλλίστου, πατριάρχου Κπόλεως, του εν Άθω.

Ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας

Ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1322 και ήταν ανεψιός του Νείλου Καβάσιλα, ο οποίος χρημάτισε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Το πατρικό του επώνυμο ήταν Χαμαετός, κράτησε όμως το μητρικό επώνυμο Καβάσιλας προφανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας του θείου του. Έκανε λαμπρές σπουδές ρητορικής, θεολογίας, φιλοσοφίας και φυσικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Για ένα διάστημα διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζηνού, ο οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκάρη μοναχός και διέμενε στην περιώνυμη Μονή των Μαγγάνων.

Ο άγιος ασπάσθηκε τις απόψεις και ιδέες του Γρηγορίου Παλαμά για τον ανατολικό μυστικισμό και το ησυχαστικό πνεύμα. Υπήρξε πολυγραφότατος και πληθωρικός συγγραφέας αξιολογότατων θεολογικών, ερμηνευτικών, λειτουργικών, ασκητικών και διδακτικών έργων, ως και περίφημων πανηγυρικών λόγων, επιστολών, και επιγραμμάτων. Μετά παπό ολλές περιπέτειες για τις απόψεις του περί ορθοδόξου μοναχισμού και δη κατά των Βαρλαάμ και Ακινδύνου, εκοιμήθη ειρηνικά λίγο μετά το 1391. Η αγιοποίηση του έγινε τον Ιούλιο του 1983.


Ο όσιος Κάλλιστος

Ο όσιος Κάλλιστος ήταν λόγιος αγιορείτης ιερομόναχος, ο οποίος ασκήτευσε στη Μονή Ιβήρων. Για τις σπάνιες αρετές του και τη βαθύτατη μόρφωσή του ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός τον ανύψωσε το 1350 στον οικουμενικό θρόνο.
Μετά από τέσσαρα χρόνια πατριαρχείας, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και αποσύρθηκε στη Μονή του Αγ. Μάμαντα και στη συνέχεια στην Τένεδο. Εκλήθη για δεύτερη φορά στον Οικουμενικό Θρόνο, όταν όμως ευρισκόταν ως απεσταλμένος στην ηγεμονίδα της Σερβίας, Ελισάβετ, αρρώστησε και εκοιμήθη στις Φέρρες της Θεσσαλίας το 1363.

Σχετικές ειδήσεις