ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια 1996: Τιμή και δόξα στα 3 παλικάρια – Όλα όσα δεν είδαμε

Ίμια 1996: Τιμή και δόξα στα 3 παλικάρια – Όλα όσα δεν είδαμε

Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κρίση των Ιμίων, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από τον πόλεμο.

Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

Μέχρι και σήμερα, 21 χρόνια μετά, η ιστορία των Ιμίων και κυρίως οι συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν τα τρία παλικάρια καλύπτονται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου. Όμως, τα γεγονότα παραμένουν βαθιά χαραγμένα στις μνήμες όλων των Ελλήνων.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε όλα όσα έγιναν τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Ντοκουμέντα και μαρτυρίες για το επεισόδιο που έκανε Έλληνες και Τούρκους να βάλουν το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Σχετικές ειδήσεις