ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: «Πυρετός» διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το όνομα

Σκοπιανό: «Πυρετός» διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το όνομα

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Σε σημείο καμπής βρίσκονται πλέον οι διμερείς διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων και σήμερα, Παρασκευή (25/05/2018) συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και το Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΠΟΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επικρατέστερες ονομασίες παραμένουν το «Άνω Μακεδονία» αλλά και το «Νέα Μακεδονία». Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεν παραβλέπουν και την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» (σλαβικά «Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια»), η οποία, ούτως ή άλλως αποτελεί μέρος των προτάσεων που έχει υποβάλλει εδώ και καιρό ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τα λοιπά, οι χθεσινές (24/05) συνομιλίες διήρκεσαν πάνω από επτά ώρες, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να μην προβαίνουν σε δηλώσεις.

Δείτε το tweet που ανέβασε το υπουργείο Εξωτερικών

Ο σημερινός γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 09:30 ώρα Ελλάδος. Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναέπιασαν το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Κοτζιάς στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης.

«Αγκάθι» η συνταγματική αναθεώρηση

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ως προς το ονοματολογικό περνά διαμέσου της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος και ειδικότερα μέσω της απαλοιφής όλων εκείνων των διατάξεων που προάγουν αλυτρωτικά ιδεώδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως πλέον οι πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων βρίσκονται στην πλευρά των Σκοπίων.

Το θέμα είναι τι θα κάνει τελικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φαίνεται πως τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των κομμάτων της χώρας του, που αρνούνται μια αλλαγή στο Σύνταγμα.

Σχετικές ειδήσεις