ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το τέλος της συναίνεσης

Μητσοτάκης - Τσίπρας
Δεν βρέθηκε κοινός τόπος ανάμεσα σε πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο Γιάννης Σαραντάκος γράφει στο Newsbomb.gr για τα μηνύματα που προκύπτουν από τον ανασχηματισμό και την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στη χώρα…

Χρειάστηκε ένας ανασχηματισμός, που προφανώς δεν εξελίχθηκε όπως η κυβέρνηση θα ήθελε, ένα «μπρος-πίσω» που εξέθεσε κυρίως αυτόν που το έκανε κι ένας γύρος τηλεφωνημάτων μέχρι την στιγμή της ανακοίνωσης των αλλαγών και λίγο μετά από αυτή, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η πολιτική συναίνεση στη χώρα, παραμένει ζητούμενο.

Η υπόθεση της υπουργοποίησης Αποστολάκη είναι εξόχως διδακτική για τους εξής λόγους:

  1. Δείχνει πως ακόμη και σε εθνικής σημασίας ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την ωριμότητα και σίγουρα ούτε τη βούληση για μια minimum συνεννόηση
  2. Δείχνει πως ακόμη και δοκιμασμένα, σε δύσκολες θέσεις, στελέχη δεν διστάζουν να υπαναχωρήσουν από ήδη ειλημμένες επιλογές και αποφάσεις τους στο άκουσμα - μόνον και μόνον - σκληρών και αδίκων χαρακτηρισμών προς το πρόσωπο τους.
  3. Δείχνει πως στην πολιτική όπως και στη ζωή το αναπάντεχο μπορεί εύκολα να ανατρέψει έναν πολύ καλό σχεδιασμό, και το αποτέλεσμα να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που αναμενόταν αρχικά.

Ο ανασχηματισμός που έγινε (και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς επίκειται μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ορισμός ενός νέου προσώπου για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας) θα μείνει στην ιστορία για τρεις λόγους: για εκείνους που μπήκαν στην κυβέρνηση, για εκείνους που έφυγαν και για τον κ. Αποστολάκη.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει προφανώς ο κ. Θεοδωρικάκος με την «ολική επαναφορά» του στο κυβερνητικό σχήμα σε ένα κρίσιμο υπουργείο, το οποίο θα «πρωταγωνιστήσει» τις επόμενες εβδομάδες με δεδομένη την εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Το δίδυμο Πλεύρης - Γκάγκα, εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει μπροστά του και το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης του ΕΣΥ, θέμα το οποίο έχει προβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη κατηγόρια, εκείνων που έφυγαν, κεντρικό πρόσωπο είναι αναμφισβήτητα ο κ. Χρυσοχοΐδης. Η αποχώρηση του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θεωρήθηκε δεδομένη και τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες ήταν πολλά, λίγοι, όμως, πίστευαν ότι θα έμενε «εκτός νυμφώνος». Τελικά αυτό συνέβη και δεν είναι ξεκάθαρο εάν του έγιναν προτάσεις ( που απέρριψε ) για μετακίνηση σε άλλο υπουργείο η απλά αποφασίστηκε η αντικατάσταση του.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει διαχρονικά με όλους τους ανασχηματισμούς είτε ήταν εύκολοι είτε δύσκολοι, οι επιλογές των προσώπων θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Εάν το κυβερνητικό σχήμα αποδώσει ουδείς θα δώσει σημασία στην υπόθεση Αποστολάκη, εάν όχι τότε είναι βέβαιον ότι τα προβλήματα της χώρας θα πολλαπλασιαστούν...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός 2021: Τα νέα πρόσωπα και οι αποχωρήσεις - Το infographic του Newsbomb.gr

Κρούσματα σήμερα: 3.628 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 νεκροί σε 24 ώρες, στους 344 οι διασωληνωμένοι

Επιδείνωση του καιρού: Πού θα βρέχει την Τετάρτη - Τοπικές μπόρες στην Αττική