ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ προς γιατρούς: Αγνοήστε το πλαφόν συνταγογράφησης

ΠΙΣ προς γιατρούς: Αγνοήστε το πλαφόν συνταγογράφησης

Να αδιαφορήσουν για το «αστυνομικό μέτρο» του πλαφόν στη συνταγογράφηση και τις διαγνωστικές εξετάσεις καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).


Ο ΠΙΣ έχει ζητήσει την απόσυρση του μέτρου, που βάζει εμπόδια στην ιατρική λειτουργία, όπως αυτή επιβάλλεται από τις αρχές της ιατρικής, της ηθικής και της δεοντολογίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Ο ΠΙΣ σημειώνει επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις πιθανών τροποποιήσεων. Μέχρι όμως να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα προστατεύσει κάθε γιατρό ο οποίος ευσυνείδητα ασκεί το έργο του, από οποιαδήποτε κύρωση τυχόν επιβληθεί.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα ότι «έχουμε προχωρήσει ως προς το πλαφόν σε ορισμένες βελτιώσεις για να γίνει πιο λειτουργικό. Έχουμε εξαιρέσει φυσικά τα εμβόλια, εξαιρούμε τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, εξαιρούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης».

Ωστόσο, οι εξαιρέσεις αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα, κατά τους γιατρούς, που ζητούν απόσυρση του μέτρου. Ο κ. Γεωργιάδης πάντως τόνισε ότι «από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός», δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις απόσυρσής του.

Διαβάστε επίσης:

ΠΙΣ: Απαράδεκτη η λογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία