ΕΛΛΑΔΑ

«Στο Διαδίκτυο δεν ξέρουμε αν ο φίλος είναι ψεύτικος ή αληθινός»

«Στο Διαδίκτυο δεν ξέρουμε αν ο φίλος είναι ψεύτικος ή αληθινός»

Οι κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκαν σήμερα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών.

Στόχος της ημερίδας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ημερίδων αντίστοιχου περιεχομένου, ήταν η ενημέρωση για την ασφαλή διείσδυση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο internet.

Οι πολίτες και ειδικότερα οι γονείς, καθώς και τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους να ενημερωθούν από στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους σε αυτό.

Στην ημερίδα, στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας αλλά και ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος, Εμμανουήλ Σφακιανάκης μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσιάστηκαν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους και έχουν να κάνουν με τις παγίδες του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στα αδικήματα και στον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου αλλά και στο πώς μπορούμε όλοι να προστατέψουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.

net

Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 παιδιά, παρουσιάστηκαν και στοιχεία που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο, αλλά και υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με συγκεκριμένα παραδείγματα – περιστατικά. Ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε ένα συγκεκριμένο περιστατικό με μια 13χρονη κοπέλα, η οποία ενώ έκανε βόλτα μόνη της προσεγγίστηκε από δύο άτομα τα οποία της ζήτησαν να πάνε για καφέ. Η κοπέλα τους ακολούθησε και από τότε τα ίχνη της εξαφανίστηκαν για δύο μήνες. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε μήνυμα στο Facebook και μόλις η κοπέλα ενεργοποίησε το λογαριασμό της κατάφεραν να την εντοπίσουν και να την οδηγήσουν πίσω στην οικογένειά της.

Ο κ. Σφακιανάκης πρόσθεσε ακόμη «ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να μπαίνουν στο Διαδίκτυο». Απευθυνόμενος στα παιδιά που παρακολουθούσαν την ημερίδα είπε «ότι στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φίλος είναι ψεύτικος ή αληθινός. Εμείς θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να τσεκάρουμε τους φίλους μας. Πρέπει να έχουμε σημάδια και να κάνουμε ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου».

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα εκβιασμού μέσω Facebook!

Σε 8 λεπτά η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος βρίσκει ποιος θέλει να αυτοκτονήσει

Το μαγικό «ταξίδι» στο Internet μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη

Μάθημα ακαριαίας καταστολής από τον Μανώλη Σφακιανάκη

«Εθισμός στο Διαδίκτυο»: Ένα βιβλίο για όλους από το Μανώλη Σφακιανάκη