ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται ο «εμφύλιος» στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν

Μαίνεται ο «εμφύλιος» στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν

Η διαμάχη ανάμεσα στον αρχηγό της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον Χριστόδουλο Ξηρό, άρχισε το καλοκαίρι του 2002.

Όταν ο Ξηρός συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και στην προανακριτική απολογία του, περιέγραψε με λεπτομέρειες τον αρχηγικό ρόλο του Γιωτόπουλου ο οποίος είχε τους κωδικούς «Λάμπρος» και «Ψηλός» στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και την εγκληματική δράση όλων των μελών της «17 Νοέμβρη», ακόμη και των αδελφών του...

Προανακριτική απολογία Χριστόδουλου Ξηρού – Ιούλιος 2002

Χρ Ξηρός: «Για το άτομο με ψευδώνυμα "Λάμπρος ή Ψηλός", θέλω να τονίσω τον αρχηγικό του ρόλο σε όλες τις ενέργειες που εγώ έχω συμμετάσχει, καθώς επίσης ήταν γνωστό σε όλα τα μέλη ότι αυτός ήταν ο συντάκτης των προκηρύξεων και αυτός που πρότεινε στα μέλη τον εκάστοτε στόχο. Πιθανολογώ ότι το πραγματικό του όνομα είναι "Μιχάλης". Επιπλέον για τον "Νικήτα" θέλω να πω ότι διατηρούσε κατάστημα Κεραμικών στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια».

Αστυνομικός: Αναγνωρίζεις το πρόσωπο που εικονίζεται στο φωτοαντίγραφο φωτογραφίας που σου επιδεικνύεται;

Χρ Ξηρός: «Ανεπιφύλακτα αναγνωρίζω το πρόσωπο που εμφανίζεται. Είναι ο "Λάμπρος ή ψηλός" που σας ανέφερα παραπάνω».

Ακόμη Ο Χριστόδουλος Ξηρός, τον Ιούλιο του 2002 όχι μόνον δήλωνε μετανιωμένος ενώπιον των αστυνομικών, αλλά ζητούσε να έχει ευνοική μεταχείριση από τις αρχές, επειδή βοήθησε στην εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".

Χρ.Ξηρός : «Εγώ προσωπικά δεν είχα δει στην ομάδα πρόσωπο ιεραρχικά ανώτερο από το Λάμπρο ούτε είχα υποψιαστεί ότι υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο πίσω του που τον καθοδηγούσε. Άλλωστε ήμουν ιδεολογικά τοποθετημένος στον αριστερό χώρο και εξάλλου στις εφημερίδες συχνά δημοσιεύονταν τέτοιου είδους υποθέσεις και γι' αυτό ήμουν επιφυλακτικός. Το δεξί χέρι του Λάμπρου ήταν ο Λουκάς, δηλαδή ο Κουφοντίνας και ο Φώτης, δηλαδή ο Ψαραδέλλης. Ο Λουκάς ήταν κυρίως στο χώρο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων ενώ ο Φώτης στην ιδεολογική υποστήριξη της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε παρακμάσει και λειτουργούσε κυρίως με νέα άτομα τα οποία δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική τοποθέτηση γιατί οι παλιοί οι περισσότεροι είχαμε ήδη αποσυρθεί και είχαν μείνει μόνο ο Λάμπρος και ο Κουφοντίνας και ο Φώτης. Ζητώ να εφαρμοσθεί και για μένα και για τα αδέρφια μου η ευνοϊκή διάταξη του νόμου διότι βοήθησα ουσιωδώς στην εξάρθρωση της ομάδας αυτής αβίαστα». Στο δικαστήριο όμως ο Χριστόδουλος Ξηρός ανακάλεσε την προανακριτική του ομολογία και αρνήθηκε τα πάντα...

Το αποκορύφωμα του «εμφυλίου» πολέμου ήταν το 2009, όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε γρονθοκοπήσει τον Γιωτόπουλο μέσα στον Κορυδαλλό. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος όπως φαίνεται, δεν συγχώρεσε ποτέ ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός τον «κάρφωσε» στις αρχές, έδωσε συνέχεια στην κόντρα, λίγες ώρες μετά το παραλήρημα μίσους του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη.

Σε επιστολή που έστειλε από τις φυλακές Κορυδαλλού στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Γιωτόπουλος διατύπωσε ερωτήματα για την εύνοια που απολάμβανε ο Ξηρός μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και για τις επτά άδειες που εξασφάλισε μέσα σε 15 μήνες. Εκτός όμως από τον Γιωτόπουλο, τον Χριστόδουλο Ξηρό «άδειασαν» ο αδελφός του Σάββας σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και Δημήτρης Κουφοντίνας σε επιστολή του σε εφημερίδα, λέγοντας, ότι «έχει κλείσει ο κύκλος της "17 Νοέμβρη" και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα της και να δηλώνει συνεχιστής της».

Διαβάστε επίσης:

«Τσιφλίκι» του Ξηρού και των «Πυρήνων» ο Κορυδαλλός

Απόδραση Ξηρού: Πειθαρχικές ευθύνες στις 2 εισαγγελείς Κορυδαλλού

Σαρωτικές έρευνες για να βρεθεί η ομάδα του Ξηρού

Νέες αποκαλύψεις για Ξηρό:Πρέπει να αναλάβουμε δράση-έχω έτοιμη ομάδα

Αθανασίου:Το συμβούλιο των φυλακών και η ΕΛ.ΑΣ. φταίνε για τον Ξηρό

Όλοι «αδειάζουν» τον Χριστόδουλο