ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου:Το συμβούλιο των φυλακών και η ΕΛ.ΑΣ. φταίνε για τον Ξηρό

Αθανασίου:Το συμβούλιο των φυλακών και η ΕΛ.ΑΣ. φταίνε για τον Ξηρό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στη ΔΤ, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Ζάππειο Μέγαρο), επέρριψε ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια που χορήγησε στο Χριστόδουλο Ξηρό.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου άφησε αιχμές και κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν τον παρακολουθούσε το διάστημα της άδειας του. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον αν υπάρχουν ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών που έδινε τις άδειες, ο κ. Αθανασίου, απάντησε: «Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι έγιναν λάθη. Έγιναν λάθη και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσες βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή. Θυμίζω τα επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές αλλά και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν. Αλλά βεβαίως και η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει».

ksiros-xristodoulos-660 0

Παράλληλα, σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «δεν θα έπρεπε ο Χριστόδουλος Ξηρός να παίρνει τόσο εύκολα άδειες», ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Αυτό πιστεύω. Έγινε ένα λάθος. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου που δίνονται άδειες. Οι άδειες χορηγούνται από μια τριμερή επιτροπή στην οποία προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός, το δεύτερο μέλος είναι ο διευθυντής της εκάστοτε φυλακής και το τρίτο μέλος ο προϊστάμενος των κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου. Τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή». «Γιατί πιστεύετε ότι δεν παρακολουθείτο ο Ξηρός» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με νέα ερώτηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια πραγματική κατάσταση όπου δραπέτευσε και δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια. Μάλιστα έχει το θράσος να απειλεί την κοινωνία και τον ελληνικό λαό με νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι που μας κάνει να αναθεωρήσουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο με τις άδειες εξόδου και με τις προφυλακίσεις».

Athanasiou-wide-xx

Δηλαδή, προς ποιά κατεύθυνση ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Σαφώς προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης. Ειδικά για τέτοιους εγκληματίες και για τέτοιας βαρύτητας εγκλήματα. Δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση για το πώς θα είναι το νέο πλαίσιο. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι αυστηρότερο και θα αφορά όχι μόνο την επικινδυνότητα των δραστών αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων» είπε ο κ. Αθανασίου υπογραμμίζοντας πως «θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής περιοριστικών όρων σε κάποιον ο οποίος κατηγορείται για ένα κακούργημα».

Διαβάστε επίσης:

Σε ευκολότερες προφυλακίσεις για κακουργήματα στρέφεται ο Αθανασίου

Παραίτηση Δένδια, Αθανασίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης στις «ευθύνες» για τον Ξηρό

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις προκαλεί ο Ξηρός