ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ευκολότερες προφυλακίσεις για κακουργήματα στρέφεται ο Αθανασίου

Σε ευκολότερες προφυλακίσεις για κακουργήματα στρέφεται ο Αθανασίου

Κατάργηση του νόμου Καστανίδη, που ουσιαστικά «ακυρώνει»την επιβολή προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) για αδικήματα με ποινή κάθειρξης έως τα 10 χρόνια, και αυστηροποίηση του πλαισίου για κατηγορούμενους εγκληματικών - τρομοκρατικών ενεργειών μελετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως είναι γνωστό χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον κ. Αθανασίου να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις προφυλακίσεις και την επιβολή περιοριστικών όρων. Κι' αυτό διότι με βάση το υπάρχον πλαίσιο για να κριθεί κάποιος προσωρινά κρατούμενος θα πρέπει το αδίκημα που τον βαρύνει να τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Αυτό είχε γίνει το 2010 επί Καστανίδη με στόχο την αποσυμφόρηση φυλακών, καθώς είχε παρατηθεί και μεγάλη αύξηση του δείκτη των προσωρινών κρατήσεων.

4B98DDE2972A078E4566259AEF705A97

Πλέον εξετάζεται η επαναφορά του προ του 2010 νομοθετικού πλαισίου, ώστε να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή να διατάξει την προφυλάκιση ή όχι, για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν διαπραχθεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης. Έτσι αναμένεται να υπάρξει στροφή επί το αυστηρότερο στο νομοθετικό πλαίσιο για τις προσωρινές κρατήσεις.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό, ενώ πηγές του υπουργείου έλεγαν «δεν νομοθετούμε εν θερμώ».

Διαβάστε επίσης:

Με εντολή Σαμαρά αλλάζουν οι όροι για τις προφυλακίσεις

Ευνοϊκή μεταχείριση για όσους επιστρέφουν τα «κλεμμένα»