ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ανέβηκαν… στους 17 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Αίγυπτος: Ανέβηκαν… στους 17 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Άσχημα είναι τα νέα που… έρχονται από την Αίγυπτο αναφορικά με τα επεισόδια κατά την τέταρτη επέτειο της εξέγερσης και οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μπουμπάρακ, καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 17.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Υγείας της χώρας, τουλάχιστον δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή τους σε επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, ενώ ένας νεκρός ήταν ο… απολογισμός των επεισοδίων στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας όμως έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς στην Αλεξάνδρεια, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν. Στο Κάιρο, άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση ενόπλων που επέβαιναν σε ένα κινούμενο όχημα κοντά στις Πυραμίδες, σύμφωνα με αξιωματικούς των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 150 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού και νυν πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε ανατρέψει τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, επικρίνεται από πολλούς, που τονίζουν ότι έχει επιβάλει ένα καθεστώς ακόμη πιο αυταρχικό από εκείνο του Μουμπάρακ και καταστέλλει κάθε διαφωνία, τόσο από μέρους των ισλαμιστών, όσο και των δυνάμεων της αριστεράς και των φιλελεύθερων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί καθώς και αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ την Κυριακή (25/1) εναντίον διαδηλωτών. Μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο στρατός και η αστυνομία έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλους διαδηλωτές, ενώ πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καταγγείλει την επιβολή της θανατικής ποινής σε μαζικές δίκες, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία».

Σήμερα το πρωί εξάλλου δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο ανατολικό Κάιρο από την έκρηξη μιας βόμβας μικρής ισχύος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Άμπντελ Λατίφ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Άτζναντ Μισρ, μια τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Λατίφ δύο «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν όταν εξερράγη πρόωρα μια βόμβα που τοποθετούσαν σε έναν πυλώνα του δικτύου ηλεκτροδότησης στην επαρχία Μπεχέιρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Προχθές Παρασκευή η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) τόνισε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι ελευθερίες οι οποίες είχαν κερδηθεί με την επανάσταση (του 2011) έχουν πλέον αναιρεθεί».

Ο τόνος είχε δοθεί από χθες όταν η Σάιμα Σάμπαγ, μια γυναίκα που συμμετείχε σε μια κινητοποίηση της αριστεράς, είχε πέσει νεκρή από πυρά.

Περίπου 1.000 άνθρωποι μετέτρεψαν την κηδεία της σε πορεία σήμερα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και στην πλάτη, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άμπντελ Λατίφ ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα για τον θάνατό της και πρόσθεσε «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».

«Η Σάιμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ», δήλωσε ο Μέντατ αλ Ζαχίντ, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, του κόμματος στο οποίο ανήκε η Σάμπαγ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις