ΚΟΣΜΟΣ

Βαγδάτη: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις του ΙΚ

Βαγδάτη: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις του ΙΚ

Η Φαλούτζα, είναι ιστορικό προπύργιο της σουνιτικής εξέγερσης, πρώτα ενάντια στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ το 2003 και στη συνέχεια ενάντια στις υπό σιιτική διοίκηση αρχές.

Οι δύο επιθέσεις καμικάζι στη Βαγδάτη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το προπύργιο του ΙΚ, η πόλη Φαλούτζα, έχει περικυκλωθεί από τις ιρακινές δυνάμεις που τώρα προωθούνται μέσα στην πόλη.

Οι ακραίοι σουνίτες αντάρτες είπαν ότι η μία επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και η άλλη με γιλέκο με εκρηκτικά.

Το ΙΚ «έχει μακρά εμπειρία στη συγκρότηση μικρών πολλαπλών δικτύων που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο», ανέφερε ο αναλυτής στη Βαγδάτη και πρώην στρατηγός του στρατού Τζάσιμ αλ-Μπαχάντλι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τη Βαγδάτη να ερευνήσει κατηγορίες για καταχρήσεις εναντίον αμάχων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για καταχρήσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη για την ανακατάληψη της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να φέρει προ των ευθυνών τους τις ένοπλες δυνάμεις της και να τις ελέγχει, αν θέλει να διεκδικήσει ένα ηθικό πλεονέκτημα στον αγώνα της κατά του IΚ», δήλωσε ο Τζο Στορκ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του HRW.

Οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν από τις 23 Μαΐου μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της σουνιτικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από τη Βαγδάτη και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μετά τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Στορκ, «είναι πλέον καιρός οι ιρακινές αρχές» να απαλλαγούν από κατηγορίες που βαρύνουν τις κυβερνητικές δυνάμεις τους για «επανειλημμένες καταχρήσεις εναντίον αμάχων».

Σχετικές ειδήσεις