ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο

Συναγερμός σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο

Εκτός από τον σταθμό στο Ντοέλ, το Βέλγιο διαθέτει έναν πυρηνικό σταθμό στο Τιχάνζ, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο με τη Γερμανία.

Η λειτουργία του αντιδραστήρα Doel 4 του πυρηνικού σταθμού του Ντοέλ στο βόρειο Βέλγιο διεκόπη αυτομάτως έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στο μη πυρηνικό τμήμα του σταθμού κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Electrabel που διαχειρίζεται τον σταθμό στο AFP.

«Τώρα κάνουμε ανάλυση για να διαπιστωθούν τα συγκεκριμένα αίτια του περιστατικού που σημειώθηκε χθες. Η λειτουργία σταμάτησε αυτομάτως. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφαλείας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία είναι θυγατρική της γαλλικής Engie.

«Η διακοπή προκάλεσε αποδέσμευση υδρατμού και ένα μέρος αυτού έφτασε στην αίθουσα των μηχανημάτων όπου βρισκόταν ένας εργαζόμενος», συνέχισε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος που τραυματίστηκε από τον υδρατμό διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Σήμερα προβλέπεται η επαναλειτουργία του Doel 4, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Electrabel.

Ο Doel 4 είναι ο πιο καινούργιος από τους 4 αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Ντοέλ, ο οποίος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Αμβέρσας. Αυτός κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες του σταθμού είχαν κατασκευαστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Οι γειτονικές χώρες του Βελγίου, η Γερμανία (η οποία έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια), η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά το θέμα των πολλών πεπαλαιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις