ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά Λονδίνο: Tα πρώτα συγκλονιστικά βίντεο από το εσωτερικό του φλεγόμενου Grenfell

Φωτιά Λονδίνο: Tα πρώτα συγκλονιστικά βίντεο από το εσωτερικό του φλεγόμενου Grenfell

Φωτιά Λονδίνο: Θρήνος στη βρετανική πρωτεύουσα - Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Grenfell Tower – Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει – Εξοργισμένοι οι ένοικοι του πύργου και οι συγγενείς των θυμάτων για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία - Τα πρώτα βίντεο της τραγωδίας

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ KAI ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΟΡΟΦΩΝ

Συγκλονισμένος όλος ο κόσμος παρακολουθεί την τραγωδία που εκτυλίσσεται στα δυτικά του Λονδίνου από τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06).

grenfell

Ήταν γύρω στη μία χθες τα ξημερώματα όταν ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου για φωτιά που ξέσπασε στους πρώτους ορόφους του 24ώροφου κτηρίου Grenfell Tower με τα 120 διαμερίσματα και τους περίπου 600 ενοίκους.

londino fwtia7

Κανείς δεν περίμενε ότι η φωτιά θα εξαπλωνόταν μέσα σε 15 λεπτά σε όλο το κτήριο, τυλίγοντάς το στις φλόγες και παγιδεύοντας σε αυτό εκατοντάδες ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι ήταν ορατοί μέσα από τις φλόγες, στα παράθυρά τους να αναβοσβήνουν φώτα, προκειμένου να τους εντοπίσουν οι διασώστες.

001 copy

Ανατριχίλα προκαλούσαν οι απεγνωσμένες κραυγές των εγκλωβισμένων, όπως μιας γυναίκας η οποία ακουγόταν να φωνάζει, «χρειάζομαι βοήθεια, χρειάζομαι βοήθεια, σας παρακαλώ», προς όσους βρίσκονταν έξω από το Grenfell Tower.

18110149
londino fwtia2
grenfell fire.jpeg
18107812
18109320
18110734
londino fwtia3
londino fwtia4
18110735
4168218600000578 4601902 image a 93 1497427584964 copy
tp graphic tower inferno large

Πυροσβέστες και διασώστες έδωσαν «μάχη» με τις φλόγες με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, προκειμένου να φτάσουν στους εγκλωβισμένους.

Από το κτήριο διακομίσθηκαν σε έξι νοσοκομεία του Λονδίνου, 74 τραυματίες. Από αυτούς, οι 34 παραμένουν νοσηλευόμενοι και οι 18 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο αριθμός των νεκρών, 17 μέχρι στιγμής, αναμένεται -δυστυχώς- ν' ανέβει σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας

(Φωτογραφία σορού στο εσωτερικό του κτηρίου. Πηγή: Daily Mail)

Τα πρώτα βίντεο

Εντωμεταξύ, σοκάρουν τα πρώτα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένα από τη στιγμή της πυρκαγιάς από μία ένοικο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγνοουμένους κι ένα την επόμενη ημέρα από μέλος σωστικού συνεργείου.

Το πρώτο βίντεο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook Live από την Rania Ibrham, μητέρα δύο παιδιών 3 και 5 ετών, ένοικο του 24ου ορόφου, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και αποτυπώνει τον πανικό και τον τρόμο των ενοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα στα φλεγόμενα διαμερίσματα τους, καθώς πυκνός καπνός είχε καλύψει τους διαδρόμους του «φλεγόμενου φέρετρου».

Το δεύτερο καταγράφηκε από μέλος σωστικού το επόμενο πρωί και είναι χαρακτηριστικό της απόλυτης καταστροφής μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον πύργο των εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο ολοσχερώς.

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες μέσα από το πύρινο «φέρετρο» του Grenfell Tower

Παράλληλα, απελπισμένοι συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής.

Οι αγνοούμενοι είναι σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεκάδες, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

Μια οικογένεια με τρεις κόρες βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων καθώς και ένα 12χρονο κορίτσι.

Συγγενείς των αγνοουμένων έχουν ξεκινήσει «καμπάνιες» αναζήτησης των ανθρώπων τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν αργά την Τετάρτη να φτάσουν μέχρι και τον 24ο όροφο του κτηρίου, αναζητώντας εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να μην έχει επιζήσει κανείς από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων.

Είναι αυτή η αιτία της τραγωδίας;

Ειδικοί σημειώνουν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε με ασυνήθιστη, σε τέτοιες περιπτώσεις, ταχύτητα.

Ο πύργος, ο οποίος είχε χτιστεί το 1972, πρόσφατα ανακαινίστηκε και οι ένοικοι από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια που αυτό είχε σε περίπτωση φωτιάς.

Το κτήριο πριν και μετά την ανακαίνιση

Δείτε ΕΔΩ τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πύργου

Τώρα οι ειδικοί αναρωτιούνται αν αυτή η ανακαίνιση, με την επένδυση που τοποθετήθηκε στο κτήριο, συνέβαλε στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και στην τραγωδία που ακολούθησε.

Όπως σημειώνει η Guardian, η εξωτερική επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στο Grenfell Tower, είχε «κατηγορηθεί» για μια φωτιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα σε αντίστοιχο κτήριο στη Μελβούρνη το 2014.

Μια ομάδα ενοίκων είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο φωτιάς στο κτήριο και είχε υποστηρίξει ότι μια μεγάλη φωτιά αποφεύχθηκε το 2013, μετά από ξαφνική αλλαγή της τάσης στο ρεύμα του Grenfell Tower. Όμως, τονίζουν οι ένοικοι, δυστυχώς όλες οι προειδοποιήσεις τους είχαν αγνοηθεί από τους υπεύθυνους.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τη φωτιά στο Λονδίνο

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου «ξύπνησαν» στο Λονδίνο

Όσο περνούσαν οι ώρες χθες, τόσο ερχόταν στο φως, το σκηνικό απόλυτου χάους και αλλοφροσύνης που επικρατούσε στον ουρανοξύστη Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου, ο οποίος έγινε παρανάλωμα του πυρός. Μαρτυρίες περιέγραφαν απίστευτες καταστάσεις, με γονείς να πετούν τα παιδιά τους από τον παράθυρο, ακόμη και από τον ένατο όροφο, για να τα σώσουν από την πύρινη κόλαση.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «Θα πρέπει να ήταν στον πέμπτο όροφο. Μία μητέρα ούρλιαζε, το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε».

Μία ένοικος, η οποία πρόλαβε να κατέβει, είπε στον Guardian πως είδε μία μητέρα να πετάει κάτω τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από τον πέμπτο ή έκτο όροφο για να γλιτώσει από τη μανία της πυρκαγιάς. «Πιστεύω ότι είναι ζωντανός, αν και πρέπει να έχει σπασμένα κόκαλα και μώλωπες».

Διαβάστε εδώ μαρτυρία - σοκ: «Παιδί πήδηξε από παράθυρο του 22ου ορόφου»

«Ανθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται ουρλιάζοντας στα παράθυρα. Μία γυναίκα, από τον ένατο ή δέκατο όροφο, μας έκανε νοήματα ότι θα ρίξει κάτω το παιδί της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Όντως, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να το αρπάξει», είπε η Samira Lamrani, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Και πρόσθεσε: «Έβλεπα ανθρώπους να κρέμονται από όλες τις γωνίες του κτηρίου και να φωνάζουν για βοήθεια. Κοιτούσα όλο και πιο πάνω, όροφο προς όροφο, και έβλεπα αμέτρητους ανθρώπους. Πολλά παιδιά, άκουγες τις φωνές τους, αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να ουρλιάζουν για τη ζωή τους».









Σχετικές ειδήσεις