ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Πορτογαλία - Τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Στις φλόγες η Πορτογαλία - Τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Έπειτα από δύο εβδομάδες ηρεμίας, νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από την Πέμπτη (10/8) σε δάση στην Πορτογαλία και τουλάχιστον 3.000 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

«Αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές μεγάλης πολυπλοκότητας με ευμετάβλητους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες», υπογράμμισε μια εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.

Μπροστά σε έναν μεγάλο αριθμό πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, η Λισαβόνα ενεργοποίησε την κοινή δύναμη που έχουν συστήσει με τη Μαδρίτη και η Ισπανία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ. Ένα μαροκινό Καναντέρ τέθηκε επίσης στη διάθεση των πορτογαλικών αρχών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Η μεγαλύτερη φωτιά μαίνεται κοντά στην πόλη Αμπράντς της κεντρικής Πορτογαλίας, στην περιοχή Σανταρέμ: εκεί επιχειρούν 650 πυροσβέστες με την υποστήριξη περίπου 10 αεροσκαφών κι ελικοπτέρων.

Πολλά χωριά στην περιοχή εκκενώθηκαν, ενώ κάτοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης ακόμη και με τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους -κουβάδες, απλούς σωλήνες άρδευσης...- σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος A23 και πολλές άλλες εθνικές οδοί εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει ήδη πολλά εξοχικά ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό ή στη Λισαβόνα.

Στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν στον ουρανό γύρω από την Αμπράντς, καλύπτοντας ουσιαστικά όλον τον ορίζοντα, με τους κατοίκους της πόλης να είναι θορυβημένοι για τον κίνδυνο οι φλόγες να μετατρέψουν ολόκληρα χωριά σε στάχτες, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια άλλη εστία φωτιάς, στη Μεαλάντα (βόρεια), στην επαρχία Αβάιρου, ώθησε τις αρχές να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο A1, τη σημαντικότερη εθνική οδό της Πορτογαλίας, σε ένα τμήμα περίπου δέκα χιλιομέτρων. Έκλεισε επίσης η εθνική οδός A14.

Σχετικές ειδήσεις