ΚΟΣΜΟΣ

Θα υλοποιήσουμε τη βούληση των Καταλανών πολιτών διαμηνύει ο πρόεδρος – Οργή κατά του βασιλιά

Θα υλοποιήσουμε τη βούληση των Καταλανών πολιτών διαμηνύει ο πρόεδρος – Οργή κατά του βασιλιά

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα «υλοποιήσει τη βούληση των Καταλανών πολιτών», μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, έστειλε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ, την ώρα που σενάρια περί μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μαδρίτη στην Καταλονία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί τις «καταστροφικές» πολιτικές της κυβέρνησης έναντι της Καταλονίας, και χαρακτήρισε την ισπανική κυβέρνηση «ανεύθυνη», γιατί δεν αποδέχτηκε τη διαμεσολάβηση μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε λόγω του δημοψηφίσματος.

«Αυτές οι στιγμές απαιτούν διαμεσολάβηση. Έχουμε δεχτεί διάφορες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε αρκετές ακόμα. Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί: διάλογος και συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας του λαού μας. Ωστόσο, το κράτος δεν έχει δώσει κάποια θετική απάντησε σε αυτές τις προσφορές». «Ακολουθούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και υλοποιούμε τη βούληση των Καταλανών πολιτών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, επέμεινε, ότι η διαδικασία της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, πιθανότερο τη Δευτέρα, και κατηγόρησε τον βασιλιά ότι απογοήτευσε και αγνόησε τους Καταλανούς. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας La Razon, πάνω από έξι στους δέκα Ισπανούς συμμερίζονται την άποψη που εξέφρασε στο διάγγελμά του ο βασιλέας, σχετικά με την «απαράδεκτη απιστία» που επιδεικνύουν απέναντι στους θεσμούς οι Καταλανοί κυβερνώντες. Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία NC Report, με δείγμα 500 ενηλίκους απ’ όλη την Ισπανία, το 66,2% δηλώνει πως του φάνηκε «καλό», ή «πολύ καλό» το μήνυμα που διατράνωσε στο διάγγελμά του ο Ισπανός μονάρχης την περασμένη Τρίτη.

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, απάντησε ότι εάν η Καταλονία θέλει να γίνουν συζητήσεις «θα πρέπει πρώτα να σεβαστεί το νόμο».

Σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι απηύθυνε έκκληση για «ενότητα και διάλογο» και «με αμοιβαίο σεβασμό». «Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημοκρατία ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, είναι να δουλεύουμε μαζί, αρμονικά και ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ταγιάνι. «Κανείς δεν παίρνει ελαφρά τα γεγονότα της Κυριακής. Ωστόσο οι μονομερείς αποφάσεις, περιλαμβανομένων των διακηρύξεων ανεξαρτησίας από ένα κυρίαρχο κράτος είναι αντίθετα προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οδηγούν στην πρόκληση επικίνδυνων διχασμών» προσέθεσε.

Λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι ο ισπανικός στρατός πρόκειται να μετακινηθεί από τη Μαδρίτη και να εγκατασταθεί στην Καταλονία, προκειμένου να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία προέβη σε χρήση πρωτοφανούς βίας, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει τους Καταλανούς από το να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Την Τρίτη χιλιάδες Καταλανοί συμμετείχαν στη γενική απεργία και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, ενάντια στην αστυνομική βία. Υπενθυμίζεται πως στο δημοψήφισμα της Κυριακής συμμετείχε το 42% του εκλογικού σώματος στην Καταλονία, με το 90% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας.

Πηγή: Skynews, ΕFE, ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις