ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό - Στο έλεος συμμοριών η χώρα

Χάος στον Ισημερινό
Χάος στον Ισημερινό

Στο χάος βυθίζεται ο Ισημερινός με τη χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και τις εγκληματικές συμμορίες να έχουν κηρήξει πόλεμο στην κυβέρνηση

Στο νέο επεισόδιο βίας που πλήττει τον Ισημερινό, μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν σε ζωντανό τηλεοπτικό στούντιο και απείλησαν το τρομοκρατημένο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να σκύψουν στο πάτωμα κατά τη διάρκεια μίας εκπομπής από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι TC στην πόλη Γκουαγιακίλ, πριν διακοπεί η ζωντανή ροή.

Η αστυνομία λέει ότι αργότερα απελευθέρωσε όλο το προσωπικό και προχώρησε σε 13 συλλήψεις, επιδεικνύοντας τα όπλα που βρέθηκαν. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες στον Ισημερινό τη Δευτέρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την εξαφάνιση ενός διαβόητου γκάνγκστερ από το κελί της φυλακής του. Δεν είναι σαφές εάν το περιστατικό στο τηλεοπτικό στούντιο στο Γκουαγιακίλ σχετίζεται με την εξαφάνιση από τη φυλακή της ίδιας πόλης του αφεντικού της συμμορίας Choneros, Aντόλφο Μασίας Βιγιαμάρ ή «Φίτο», όπως είναι περισσότερο γνωστός.

Στο γειτονικό Περού, η κυβέρνηση διέταξε την άμεση ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης στα σύνορα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις «θρασείς επιθέσεις» στον Ισημερινό και «συνεργάζονται στενά» με τον Πρόεδρο Ντάνιελ Νομπόα και την κυβέρνησή του στον Ισημερινό και είναι «έτοιμες να παράσχουν βοήθεια».

Ο Ισημερινός είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς μπανάνας στον κόσμο, αλλά εξάγει επίσης λάδι, καφέ, κακάο, γαρίδες και προϊόντα ψαριών. Η αύξηση της βίας στο έθνος των Άνδεων, εντός και εκτός των φυλακών του, έχει συνδεθεί με τις συγκρούσεις μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών, τόσο ξένων όσο και τοπικών, για τον έλεγχο των οδών κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό, ένας ένοπλος έστρεψε ένα κυνηγετικό όπλο στο κεφάλι ενός από τους αιχμαλώτους, ο οποίος επίσης απειλήθηκε με περίστροφο. Η αστυνομία έδειξε τους υπόπτους που συνελήφθησαν μετά την εισβολή στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ακούστηκε μια γυναίκα να παρακαλεί, «Μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ενώ ένα άτομο ακουγόταν να ουρλιάζει με εμφανή πόνο. «Παρακαλώ, μπήκαν για να μας σκοτώσουν», είπε ένας υπάλληλος του TC στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μήνυμα στο WhatsApp. «Ο Θεός ας μην αφήσει να συμβεί αυτό. Οι εγκληματίες είναι στον αέρα.»

Αναρτώντας βίντεο με τους υπόπτους που συνελήφθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία είπε ότι οι δράστες θα «τιμωρηθούν για τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο Πρόεδρος Nομπόα δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει τώρα μια «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» στη χώρα και ότι κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν «στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξουδετερώσουν» αυτό που αποκάλεσε «διεθνές οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατικές οργανώσεις και εμπόλεμους μη κρατικούς παράγοντες». Είναι η απάντηση σε ένα κύμα πρόσφατων ταραχών και αποδράσεων από φυλακές και σε άλλες πράξεις βίας που οι αρχές αποδίδουν σε εγκληματικές συμμορίες.

Το διάταγμά του απαριθμούσε τους Choneros (που πήρε το όνομά του από την πόλη Chone στην επαρχία Manabi) καθώς και 21 άλλες συμμορίες: τους Aguilas, AguilasKiller, AK-47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trebol, Patrones, R7 και Tiguerones.

Η εντολή βασίστηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τη Δευτέρα, η οποία ορίζει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη βία μετά την φυγή του «Φίτο». Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη σε τουλάχιστον έξι φυλακές όπου ξέσπασαν ταραχές τη Δευτέρα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες στο Γκουαγιακίλ την Τρίτη, ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από «ένοπλους εγκληματίες» στην κοντινή πόλη Nobol, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στην πόλη Riobamba, σχεδόν 40 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου καταδικασμένου βαρόνου ναρκωτικών, ξέσπασαν από μια φυλακή.

Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί απήχθησαν επίσης και ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τρεις από τους απαχθέντες αστυνομικούς να κάθονται στο έδαφος με το όπλο στραμμένο εναντίον τους, καθώς ένας αναγκάζεται να διαβάσει μια δήλωση που απευθύνεται στον Πρόεδρο Noμπόα αναφέρει το AFP.

«Κήρυξες πόλεμο, θα έχεις πόλεμο», λέει ο αξιωματικός.«Κηρύξατε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δηλώνουμε αστυνομικούς, πολίτες και στρατιώτες ως λάφυρα πολέμου» Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του κυβερνητικού συγκροτήματος στο Κίτο για λόγους ασφαλείας. Κάτοικοι του Κίτο είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι στην πόλη επικρατούσε χάος μετά την είδηση της επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό στο Γκουαγιακίλ.

«Υπάρχει πάρα πολύ νευρικότητα στην πόλη», είπε ο Μάριο Ουρένα. «Στη δουλειά, ο κόσμος φεύγει νωρίτερα. Φεύγει όλος ο κόσμος, βλέπετε μεγάλη κίνηση και συναγερμούς παντού. Επικρατεί χάος»

Άλλοι άνθρωποι στην πόλη Κουένκα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σοκαρίστηκαν από την είδηση ότι έχει καταληφθεί ο τηλεοπτικός σταθμός. «Στον Ισημερινό, δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο, ένα κανάλι να έχει πρακτικά κλαπεί και η εκπομπή να ξεκινά με πυροβολισμούς και απαγωγές», είπε ο Φρανσίσκο Ρόζας. «Λοιπόν, σε τι κατάσταση ασφαλείας βρισκόμαστε; Και αν ένας τηλεοπτικός σταθμός είναι ικανός να δέχεται τέτοιου είδους ληστείες, αυτού του είδους την ανασφάλεια, φανταστείτε εστιατόρια ή καταστήματα»