ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Το έσκασε από το κελί του διαβόητος εγκληματίας - Aνθρωποκυνηγητό για τον «Φίτο»

O αρχηγός συμμορίας «Φίτο»
O αρχηγός συμμορίας «Φίτο»

Ο «Φίτο» ο πιο διαβόητος αρχηγός συμμορίας του Ισημερινού εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το κελί του στη φυλακή

Εκατοντάδες αστυνομικοί στον Ισημερινό αναζητούν έναν καταδικασμένο αρχηγό συμμορίας που εξαφανίστηκε από το κελί της φυλακής όπου κρατούνταν. Ο Adolfo Macías Villamar, πιο γνωστός ως «Φίτο», είναι ο αρχηγός των Los Choneros, μιας ισχυρής συμμορίας που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μερικές από τις θανατηφόρες ταραχές στις φυλακές τους τελευταίους μήνες.

Κρατούνταν στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας μιας φυλακής στο Γκουαγιακίλ. Η αστυνομία είπε ότι είχε παρατηρήσει την απουσία του νωρίς την Κυριακή και δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά στην πτέρυγα της φυλακής.

Ο «Φίτο» είναι ένας διαβόητος εγκληματίας που θεωρείται ύποπτος ότι έπαιξε ρόλο στη δολοφονία πέρυσι του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο, στον οποίο είχε στείλει απειλές για τη ζωή του. Συχνά αψηφά τις αρχές, δημοσιεύοντας μεταξύ άλλων ένα, ένα γλαφυρό μουσικό βίντεο όπου εξυμνεί τα εγκληματικά του κατορθώματα, το οποίο ηχογραφήθηκε εν μέρει μέσα στη φυλακή.

Το βίντεο δείχνει το δίδυμο Mariachi Bravo να τραγουδά μαζί με την κόρη του «Φίτο», γνωστή ως Queen Michelle, να επαινούν τον «άνθρωπο της τιμής» που λένε ότι είναι ο εγκληματίας. «Σου βγάζω το καπέλο, Φίτο, μπαμπά μου», φωνάζει η κόρη του, υποστηρίζοντας ότι «μέσα στις φλέβες του κυλάει καλό αίμα».

Το βίντεο δείχνει τον «Φίτο» να χαϊδεύει έναν κόκορα και να συνομιλεί ελεύθερα με συγκρατούμενους. Το γεγονός ότι το βίντεο γυρίστηκε πίσω από τα κάγκελα υποδηλώνει ότι η απαγόρευση των ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στη φυλακή είχε παραβιαστεί.

Μέχρι χθες το απόγευμα (7/1) δεν ήταν ακόμη σαφές εάν είχε καταφέρει να φύγει από το συγκρότημα της φυλακής στην πόλη-λιμάνι ή αν μπορεί να κρυβόταν κάπου μέσα. Ένας αστυνομικός διοικητής είπε ότι δεν μπορούσε «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» μια απόδραση ούτε μπορούσε να πει για πόσο καιρό ο κατάδικος αγνοούνταν.

Είπε ωστόσο ότι εκατοντάδες αστυνομικοί ερευνούσαν τη φυλακή La Regional στο Γκουαγιακίλ, όπου κρατούνταν. Η εν λόγω φυλακή βρίσκεται σε ένα μεγαλύτερο συγκρότημα που στεγάζει συνολικά πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα και περισσότερους από 12.000 κρατούμενους.

Ο «Φίτο» έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος από τα τελευταία 12 χρόνια του πίσω από τα κάγκελα στη La Regional. Τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε για λίγο στη Λα Ρόκα, μια μικρότερη φυλακή στο ίδιο συγκρότημα, η οποία λόγω του μικρότερου αριθμού κρατουμένων θεωρείται πιο ασφαλής.

Χρειάστηκαν χιλιάδες στρατιώτες για να μετακινήσουν τον «Φίτο» του οποίου η συμμορία Los Choneros ελέγχει μεγάλο μέρος του συγκροτήματος της φυλακής. Όταν μεταφέρθηκε ο Φίτο, εμφανίστηκαν γκράφιτι στο γήπεδο ποδοσφαίρου της παλιάς του φυλακής απαιτώντας την επιστροφή του. Αλλά ο δικηγόρος του άσκησε έφεση κατά της απόφασης μεταφοράς του και κέρδισε, και ο πελάτης του μεταφέρθηκε πίσω στη La Regional μετά από μόλις ένα μήνα.

Ο Φίτο έχει δραπετεύσει από το συγκρότημα της φυλακής στο παρελθόν. Το 2013, μαζί με άλλους 17 κρατούμενους το έσκασαν από τη Λα Ρόκα και τράπηκαν σε φυγή με βάρκες στον ποταμό Ντάουλ, που συνορεύει με το συγκρότημα. Ο δραπέτης συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του, μέλος των Los Choneros, τέσσερις μήνες αργότερα στο σπίτι της μητέρας τους στην πόλη Manta.

Από τότε ήταν στη φυλακή. Μετά τη δολοφονία του Χόρχε Λουίς Ζαμπράνο τον Δεκέμβριο του 2020, ανέλαβε την ηγεσία των Los Choneros. Η συμμορία, η οποία πήρε το όνομά της από τη βάση ισχύος της στην πόλη Chone, ασχολείται κυρίως με τη διακίνηση ναρκωτικών και τους εκβιασμούς και έχει χτίσει δεσμούς με το ισχυρό καρτέλ Sinaloa του Μεξικού.