ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - «Αρκετά σας επιδοτήσαμε», απαντά η κυβέρνηση

Γερμανία: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - «Αρκετά σας επιδοτήσαμε», απαντά η κυβέρνηση

Πρωτοφανείς εικόνες στη Γερμανία - «Βράζουν» οι αγρότες για τις περικοπές και ξεχύνονται στους δρόμους με τρακτέρ και φορτηγά

Ιστορικές διαστάσεις έχει λάβει το συνεχιζόμενο συλλαλητήριο των αγροτών στη Γερμανία που διαμαρτύρονται για τις περικοπές της κυβέρνησης, με χιλιάδες τρακτέρ και φορτηγά οχήματα να πλημμυρίζουν τους δρόμους του Βερολίνου, σήμερα Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα οι Γερμανοί αγρότες. Μέρες τώρα οι αγρότες στη Γερμανία είναι στους δρόμους με τα τρακτέρ κατά των περικοπών που φέρνει ο φετινός προϋπολογισμός.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη κι ενώ είναι προγραμματισμένες νέες κινητοποιήσεις από τους αγρότες, την επόμενη εβδομάδα στη μεγάλη αγροτική έκθεση του Βερολίνου.

«Αρκετά σας επιδοτήσαμε», απαντά η κυβέρνηση στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν θα κάνει πίσω ούτε εκείνη από την πλευρά της.

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από τον προϋπολογισμό.

«Κατανοώ τις διαμαρτυρίες σας. Θαυμάζω αυτή την εικόνα των χιλιάδων αγροτών. Η διαμαρτυρία σας είναι νόμιμη και ειρηνική. Η κυβέρνηση άκουσε τα επιχειρήματά σας. Δεν αλλάζει σχετικά με τον φόρο των οχημάτων και το αγροτικό ντίζελ θα σταματήσει να επιδοτείται σταδιακά τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και υποσχέθηκε να εργαστεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερη ελευθερία για τους αγρότες. «Ας σκεφτούμε καλά τώρα. Ας μη διαφωνούμε μόνο για το αγροτικό ντίζελ, πρόκειται μόνο για ένα μέτρο. Ας μιλήσουμε για την κατάσταση συνολικά στη γεωργία», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα προχθές, Σάββατο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για κάτι περισσότερο, τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ' αόριστον».

Περισσότερα από 3.000 τρακτέρ, 2.000 φορτηγά και 10.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην Πύλη του Βραδεμβούργου για το σημερινό συλλαλητήριο, με το οποίο κορυφώνεται η «εβδομάδα δράσης» του αγροτικού κινήματος, το οποίο απαιτεί ακύρωση της σχεδιαζόμενης κατάργησης της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται ήδη από χθες, Κυριακή, το απόγευμα από όλα τα σημεία της χώρας, με στόχο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία έως τώρα εμφανίζεται αμετακίνητη.