ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση – «βόμβα» από Κιμ Γιονγκ Ουν: Πυρηνικά τέλος στην Βόρεια Κορέα! (Pics+Vid)

Απόφαση – «βόμβα» από Κιμ Γιονγκ Ουν: Πυρηνικά τέλος στην Βόρεια Κορέα! (Pics+Vid)

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής, την πρώτη τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία, στα τέλη Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (6/3) η προεδρία στη Σεούλ μετά την επιστροφή υψηλόβαθμης αποστολής από την Πιονγκγιάνγκ όπου συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής της αποστολής Τσουνγκ Έουι-γιονγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Βόρεια Κορέα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση και την εξομάλυνση των σχέσεων, αν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να «παγώσει» τις πυρηνικές τις πυρηνικές και πυραυλικές της δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες και θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μουν και Κιμ.

Θα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953). Οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 2000 και το 2007.

kim jong un south korea

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας δείπνο σε δεκαμελή νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, κορυφαίος σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν για θέματα εθνικής ασφάλειας, κι είχε μια «ανοιχτόκαρδη συζήτηση» με τα μέλη της, με σκοπό να υπάρξει «ουσιαστική βελτίωση» των διακορεατικών σχέσεων και να «διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανή σύνοδος κορυφής, την οποία ο Κιμ «ενέκρινε», τρόποι να «αποκλιμακωθούν οι οξείες στρατιωτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο» και να συνεχιστεί ο διάλογος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στο δείπνο αυτό ο Κιμ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011. Η συνάντηση έγινε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη της αδελφής του Κιμ Γιο Γιονγκ, υπουργού της κυβέρνησής του, στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν.

Ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν ελπίδες ότι η διαδικασία διμερούς επαναπροσέγγισης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο σημείωσε πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο» για τις διεργασίες.

Η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία, η οποία επέδωσε στον Κιμ προσωπική επιστολή του προέδρου Μουν, θα επιστρέψει εντός της ημέρας στη Σεούλ έπειτα από συναντήσεις που θα έχει και με άλλους αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ από την πλευρά της διευκρίνισε πως δεν υπήρξε χειροπιαστή συμφωνία όσον αφορά την πιθανή σύνοδο κορυφής Μουν-Κιμ, η οποία εάν γίνει θα είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά το 2007. Τα δύο μέρη «συζήτησαν» και «έχουν κοινές απόψεις» για ορισμένα ζητήματα, δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη νοτιοκορεάτικη προεδρία.

19208471

Οι απεσταλμένοι της Σεούλ, οι πλέον υψηλόβαθμοι που επισκέφθηκαν την Πιονγιάνγκ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, αναμένεται να ταξιδέψουν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητήσουν όσον αφορά το ταξίδι τους στη Βόρεια Κορέα με αξιωματούχους των HΠΑ, κατά τη νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει να επαναλαμβάνει ότι πριν καν εξετάσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς εν μέσω των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, τις «σκληρότερες» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις