ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετός προετοιμασιών για «πολεμική απάντηση» των ΗΠΑ στην Μεσόγειο

Πυρετός προετοιμασιών για «πολεμική απάντηση» των ΗΠΑ  στην Μεσόγειο

Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας βρίσκεται η Ουάσινγκτον που πλέον επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον... Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα».

32899935925 98bdcd65d6 b copy

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

«Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο... Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Παρόλο που η κ. Νάουερτ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον δικό τους αυτόνομο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών πάνω στον οποίο στηρίζουν τις αποφάσεις τους, καλωσόρισε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία για να διεξαγάγει επιτόπια έρευνα και να προβεί στην συλλογή απαραίτητων στοιχείων. Διευκρίνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου οργανισμού αν και, όπως είπε, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τους δικούς της μηχανισμούς για να μπορέσει να εξετάσει τα πράγματα. Ορισμένα από αυτά θα είναι θέματα πληροφοριών στα οποία δεν πρόκειται να αναφερθώ. Κατανοείτε πολύ καλά γιατί... Αναγνωρίζουμε τη σημασία του OPCW και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμά του για τη συλλογή πληροφοριών. Έχουμε τον δικό μας μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και εκείνοι (OPCW) έχουν τις δικές τους πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο έδαφος (της Συρίας), και έτσι έχουμε διαφορετικά είδη πληροφοριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις