ΚΥΠΡΟΣ

Λακκοτρύπης: Προχωράμε στην εκμετάλλευση της «Αφροδίτης»

Λακκοτρύπης: Προχωράμε στην εκμετάλλευση της «Αφροδίτης»

Στο στάδιο των συζητήσεων για εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος «Αφροδίτη» βρίσκεται η Κυβέρνηση με την εταιρεία Noble Energy.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση που γίνεται με τους ιθύνοντες της εταιρείας με αντικείμενο τα τεχνικά ζητήματα. Θα ακολουθήσουν πάρα πολλές, είπε, με πρόθεση να καταλήξουμε στο σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη για την εμπορική του εκμετάλλευση.

«Ουσιαστικά το τι θα πρέπει να γίνει με το σχέδιο ανάπτυξης, αν η Κυβέρνηση συμφωνεί, είναι ότι θα εκδώσει (η Κυβέρνηση) άδεια εκμετάλλευσης πλέον του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που θα πρέπει να γίνουν, είναι η απαρχή αυτού που είχαμε πει ότι, προχωράμε προς την εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος «Αφροδίτη», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση από πλευράς της εταιρείας TOTAL ότι επιθυμεί να παραμείνει στην Κύπρο, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι «ακριβώς αυτό καταδεικνύει εκείνο που λέγαμε τις προηγούμενες μέρες ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ζητήματα γεωλογίας και οικονομικά. Βρέθηκε μια διευθέτηση με την TOTAL και παραμένει αυτή τη στιγμή να συμφωνηθούν τα νομικά κείμενα και ουσιαστικά αν αυτό ευοδωθεί τότε θα τους έχουμε τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο του 2016», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δημοσιεύματα στον ιορδανικό τύπο, που φέρουν αξιωματούχους της Ιορδανίας να έρχονται στην Κύπρο για επαφές, σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι όταν θα υπάρχει κάτι τότε θα ανακοινωθεί.

«Η Ιορδανία μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ», όπως και η Ιορδανία ενδιαφέρεται. «Υπάρχουν τεχνικά θέματα που θα συζητηθούν, όπως, για παράδειγμα, η όδευση ενδεχόμενου αγωγού προς την Ιορδανία, από πού θα οδεύσει και πού θα φτάνει, οι υποδομές και όλα αυτά, τα οποία βλέπουμε με τους δυνητικούς αγοραστές», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις