ΚΥΠΡΟΣ

Προχωρά η κατηγοριοποίηση για το περιουσιακό στα Κατεχόμενα

Προχωρά η κατηγοριοποίηση για το περιουσιακό στα Κατεχόμενα

Οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών θα είναι καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση για το περιουσιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι ηγέτες έχουν σχεδόν συμφωνήσει στις κατηγοριοποιήσεις στο θέμα του περιουσιακού, που είναι μεταξύ 22 και 24 κατηγοριών. Σήμερα αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματευτές σ” αυτό το θέμα.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι κατηγορίες είναι η αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων, τι περιουσίες υπάρχουν (οι επηρεαζόμενες περιουσίες – affected properties) και γι' αυτό είναι δύσκολη η συμφωνία με τους Τ/κ. Αυτές μπορεί να είναι περιουσίες Ε/κ, περιουσίες Τ/κ, εκκλησιαστική περιουσία, δημόσιοι δρόμοι, κρατική περιουσία, σχολεία, κ.λπ.

Σήμερα, αναφέρουν οι πληροφορίες, αρχίζει η συζήτηση για τα κριτήρια, τα οποία θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα αποφασίζει η Επιτροπή Περιουσιών. Όταν κάποιος θα κάνει αίτηση στην Επιτροπή, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο (κριτήρια) το οποίο η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όταν θα αποφασίζει. Αυτή, σημείωσαν οι πληροφορίες, είναι η πιο μεγάλη ουσία του περιουσιακού και εξ ου θα πάρει αρκετό καιρό να συζητηθεί και να υπάρξει κατάληξη. Το περιουσιακό επηρεάζει το εδαφικό, τους έποικους, αλλά και την οικονομική πτυχή της λύσης άρα είναι από τα πιο σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επόμενοι τρεις – τέσσερις μήνες θα είναι καθοριστικοί για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν υπάρχει συμφωνία πάνω στο περιουσιακό, στα κριτήρια, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που επηρεάζει τα άλλα τρία κεφάλαια άρα λύνονται αρκετά θέματα, τόνισαν.

Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση για τη συζήτηση τώρα του περιουσιακού

Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για το γεγονός ότι συζητείται σε αυτή τη φάση στις διαπραγματεύσεις το κεφάλαιο του περιουσιακού, εφόσον επηρεάζει και άλλες καθοριστικές πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό και οι έποικοι, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων, πώς προχωρούμε τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά και μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών, οι οποίοι αρχίζουν τη συζήτηση επί των κριτηρίων μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από τους ηγέτες. “Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη πτυχή του κεφαλαίου του περιουσιακού και η εξέλιξη της συζήτησης θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με πιο ασφαλείς προβλέψεις για το πώς προχωρά η όλη διαδικασία”, είπε.

Χαρακτήρισε το περιουσιακό ως ένα σημαντικότατο κεφάλαιο και εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης που συζητείται σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων ένα κεφάλαιο που επηρεάζει και άλλες καθοριστικές πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό, το θέμα των εποίκων, η οικονομική πτυχή της λύσης. “Και ανάλογα με τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για το πώς προχωρά η όλη διαδικασία”, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης βρέθηκε σήμερα στο Προεδρικό ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μελετήσουν τα έγγραφα που ήταν αποτέλεσμα της αξιολόγησης που έγινε με τον κ. Ακιντζί και για να ενημερωθεί.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε, τέλος, την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ενδιαφέρονται ότι μπορούν να έρθουν στο Προεδρικό Μέγαρο και να μελετήσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν την αξιολόγηση.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις