ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ καλεί Τουρκία: Δεν θέλουμε «επεισόδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΟΗΕ καλεί Τουρκία: Δεν θέλουμε «επεισόδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακό | Ειδήσεις:Με δεδομένη πλέον την παρουσία διακριτικής αλλά ταυτόχρονα ισχυρής ναυτικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός «θερμού επεισοδίου» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο από πλευράς της Τουρκίας.

Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Στέφαν Ντουζαρίκ, έστειλε μήνυμα προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά με έμφαση στην Άγκυρα, ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο κ. Ντουζαρίκ επισήμανε, μάλιστα πως «προφανώς πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα (εμπλεκόμενα) μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές».

«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών, που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, παραδέχθηκε πως «ήταν ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών ότι η διαφορά ήταν ακόμα αρκετά μεγάλη και η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει».

Ήδη, πάντως, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη παρατηρείται έντονη κινητικότητα ως προς το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, με τον κ. Ντουζαρίκ να προσθέτει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, έχει προγραμματίσει για σήμερα, Πέμπτη (13/07/2017) να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στήριξη Πούτιν στη Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο παρακολουθεί με αντίστοιχο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, να μεταφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία την αμέριστη στήριξη της Μόσχας για την εξεύρεση μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

«Είναι δύσκολο να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα επιμένουμε», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, εκφράζοντας, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά του για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Τι λέει η Κύπρος για τις γεωτρήσεις

lakotrypis

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης, δήλωσε την Πέμπτη (13/07/2017) ότι η κυπριακή κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ» και εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η χθεσινή πρώτη μέρα της τοποθέτησης του της πλατφόρμας «West Capella» με το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κύλησε ομαλά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ και υπέδειξε ότι «είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στις δικές μας ενέργειες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καλύτερη απάντηση για αυτές τις προκλήσεις είναι το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι 180 άτομα και προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται πάνω στην πλατφόρμα και εξήγησε ότι ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οθόνη, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, δήλωσε ότι τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι δεδομένα του κράτους και δεν μπορούν να δημοσιευτούν, πριν να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που αναμένεται, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Δεν αναμένουμε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση σε πετρώματα που προσομοιάζουν του αιγυπτιακού Ζor», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας. Εξήγησε ότι αν αποδειχθεί ότι βορειότερα του Ζor σε ανάλογα πετρώματα,εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν υδρογονάνθρακες, τότε θα σημαίνει πάρα πολλά για άλλες ανάλογες δομές που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. «Αυτή η γεώτρηση θα μας δείξει, αν μετανάστευσε το υλικό βορειότερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας Ισραήλ Τουρκίας στα ενεργειακά, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών μας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως στέλεχος του Υποργείου Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την χάραξη των ΑΟΖ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κοίτασμα «Ονησίφορος» στο τεμάχιο 11 είναι ελπιδοφόρο.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Active o Σόλωνας Κασίνης είπε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα φθάσει στον προσδοκώμενο στόχο, δηλαδή, σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Κασίνης είπε ότι τα ευρήματα τα οποία είναι στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ «οδήγησαν και στη δική μας επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα παρομοίου τύπου κοίτασμα στο τεμάχιο 11». Για αυτό, σημείωσε o όμιλος ΤΟΤΑL επέστρεψε και διεκδίκησε το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής, επεσήμανε ο Σόλωνας Κασίνης, απέδειξαν ότι υπάρχει Φυσικό Αέριο και στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Υπάρχουν, είπε δομές, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα εξήγησε, είναι πολύ διαφωτιστική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, δήλωσε ότι «θα βρούμε σημαντικές ποσότητες».

«Ήξεις αφήξεις» από τον Ακιντζί

akintzi

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζει με δημόσιες δηλώσεις του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έπαιξε χίλια δυο παιχνίδια, για να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα».

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως «τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά (τ/κ) επέδειξαν περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης και η τ/κ πλευρά σε αυτή τη διαδικασία δεν ήταν κομπάρσος, αλλά έλαβε ενεργό μέρος».

Ωστόσο, όταν η κουβέντα έρχεται στο ζήτημα των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί παραδέχεται πως «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών».

Ο ίδιος, αν και επιμένει στο θέμα της ειρηνικής συνύπαρξης, δεν παύει να κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σχετικές ειδήσεις